OffNews.bg

В сезона на ротавирусите

Всяка година случаите на ротавирусни инфекции по света надвишават милиард. Най-често поразяват децата. Ротавирусната инфекция се разпознава трудно в домашни условия, затова е препоръчително при тревожни симптоми да потърсим помощ от специалист.

Попадайки върху предмети, дрехи, хранителни продукти и във водата, ротавирусът живее дълго. При постъпването си в организма преминава през киселата среда на стомаха, след това заразява тънките черва и започва да се възпроизвежда интензивно. Заразяването на един от членовете на семейството силно повишава риска от инфектиране и на останалите.

Симптоми на ротавирусната инфекция

Инкубационният период на вируса (от попадането му в организма до първите симптоми) е от 24 до 48 часа. След този период започва рязко развитие на болестта. При много хора първите симптоми са като при простудно заболяване – повишена температура, признаци на хрема, кашлица и дразнене в гърлото. След няколко денонощия към тези симптоми се добавя остро стомашно разстройство.

Как боледуват децата

Малките деца понасят болестта най-трудно. Инфекцията може да доведе до тежка степен на интоксикация, силно стомашно разстройство. В повечето случаи симптомите при тях са следните:

- обща интоксикация при бебетата – детето става вяло, отказва да се храни, плаче безпричинно, поти се обилно. При по-големите деца може да се появи виене на свят и главоболие;

- висока температура – 38-39 градуса през първите 3 денонощия, след това се понижава, при запазване на останалата клинична картина. При тежки случаи високата температура може да се задържи до седмица;

- диария – при децата до 2 години ходенето по голяма нужда може да става до 14 пъти в денонощие. Изпражненията са съпроводени с изхвърляне на стомашен сок и често напомнят пяна. Рядкото изхождане може да се задържи до 2 седмици. Организмът се обезводнява, което допълнително усложнява протичането на болестта;

- повръщане – повтарящото се повръщане може да съпровожда развитието на инфекцията през първото денонощие. При най-малките (до една година) може да се задържи до 48 часа;

- стомашните болки са умерени.

Степента на изразеност на симптомите при всяко дете е различна. Симптоматиката се облекчава с увеличаване на възрастта. Независимо от проявите, при всякакъв признак на остра стомашна инфекция трябва да се потърси консултация със специалист.

Как боледуват възрастните

Симптомите са същите като при децата, но по-слабо изразени. Интоксикацията на организма може да не се прояви външно или да се наблюдава само снижаване на апетита. Температурата може да е леко повишена в рамките на денонощие. Разстройството продължава от 3 до 7 дни (до 5 дефекации дневно). Повръщането се проявява индивидуално.

Опасни симптоми - кога да потърсим спешна помощ

- поява на кръв в изпражненията;

- позиви за изхождане до 10 пъти дневно и многократно повръщане. При подобна симптоматика организмът се обезводнява много бързо.

- силни стомашни болки – рязкото засилване на болковите усещания е симптом за увреждане на тъканите на стомашно-чревния тракт;

- обриви по тялото – появата на червени петна по тялото може да е симптом на тиф или паратиф.

Хранителен режим

При най-малките

Ако детето е на изключително кърмене, няма причина да се променя хранителният му режим. В случай че е захранено, трябва да спре консумацията на плодови сокове и пюрета, защото може да засилят диарията. Подходящи в случая са кашите – оризовата и царевичната, ако детето е под 7-месечна възраст. Добре е към тях да се добави кърма, за да са достатъчно хранителни.

Ако детето е по-голямо или е на адаптирано мляко, е добре да се потърси съвет от педиатър за определяне на оптималния хранителен режим. Много подходящи, при наличие на диария и по преценка на лекар, са ниско- и безлактозните млека. Полезна храна са бананите, които попиват токсините от вирусите. И при по-големите деца оризовите и царевичните каши в комбинация с безлактозно или нисколактозно мляко облекчават състоянието. Подходяща е и препечената ябълка. За деца между 1 и 3 години е добре млякото (прясно или кисело) да бъде спряно. Сладките храни (шоколад, мед, конфитюр) също трябва да бъдат забравени за известно време.

Възрастните и децата до 12 години

Какво не трябва да се консумира:

- храни с високо съдържание на целулоза – плодове, зеленчуци, сушени плодове;

- хляб и хлебни изделия;

- храни с високо съдържание на мазнини, сол и подправки;

- пълномаслено мляко;

- бульони.

Ротавирусната инфекция поразява чревната микрофлора, която след боледуване има нужда от възстановяване. Освен пробиотични препарати, полезна е консумацията на млечно-кисели продукти. Това обаче може да стане след пълно оздравяване.

Профилактика

Спазването на лична и обществена хигиена е първото, което можем да направим, за да се предпазим от заразяване с инфекцията. Въпреки това заболеваемостта сред децата надвишава 90%. За да ги предпазим от тежката форма на инфекцията, можем да ги ваксинираме. Ротавирусните ваксини у нас са препоръчителни. Приемат се през устата. Първата доза се прилага между 6-та и 12-та седмица, а втората не по-рано от 4 седмици след първата.