OffNews.bg

Тарифа за медицинска бележка от 57 лв. Законно ли е?

Цената на медицинската бележка варира от нула до 57 лв. Това обяви по БНР председателят на Сдужението на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов. Високата цена за административен документ е регистрирана в София. Законно ли е? 

Тъй като лечебните заведения и общопрактикуващите лекари са регистрирани като търговци могат да определят своите цени не само на медицинските, а и на административните услуги, коментира по Нова телевизия адвокатът по медицинско право Мария Петрова и припомни, че подобни такси не са включени в пакета дейности, заплащани от НЗОК.

Тя уточни, че възрастта на пациента не е от значение, важно е цените да са поставени на видно място и пациентът или негов родител да вземе информирано решение дали да ползва услугите на съответния лекар.

20 лв. за издаване на медицинска бележка поиска столичен лекар

Хората не трябва да живеят в заблуда, че отиват просто за документ. При издаването на бележка има медицински процес. Дори майка да отиде да вземе бележка за дете, което отива на екскурзия, лекарят не може да я издаде без преглед и ако се налага - без изследвания, уточни адв. Петрова и подчерта, че цената е обвързана с обема на медицинската услуга.

Не, електронната извинителна бележка няма да е безплатна, но ще може да важи със задна дата

По думите ѝ в ЕС голяма част от тези административни услуги са включени в застрахователните пакети на пациентите и понякога също се налага да се доплаща. 

Искат отпадане на медицинската е-бележка

Според нея решението на проблема с цените на медицинските е-бележки е в повишаване на информираността на гражданите, които трябва да знаят, че имат алтернатива - т. е. че могат да избират при кого да отидат с подобен проблем, имайки предвид цените за този вид услуги.

Високите тарифи за медицински бележки предизвикаха реакцията и на председателя на комисията по здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Настоявам незабавно да се реши проблемът със заплащането на извинителните бележки за отсъствия в училище, издавани от личните лекари! Недопустимо е родители да плащат по 57 лева за издаване на такава бележка. Настоявам Министерство на здравеопазването заедно с Министерство на образованието и науката да си влязат в ролята и да намерят бързо решение на този проблем, който създадоха!, написа той в профила си във Фейсбук.