Свежа и гладка кожа през зимата? Яжте слънчогледови семки!
Типичните дерматологични проблеми в зимните месеци са сухота, сърбеж и раздразнение на кожата. Това е следствие от недостатъчното й овлажняване. Зимният въздух е по-сух, а в помещенията активно работи отопление. Освен това през този сезон се снижава потреблението на вода. В резултат роговият слой, който задържа влагата, започва да съхне и кожата се "бунтува". За да я предпазим от неприятните ефекти на зимата, трябва да консумираме повече продукти богати на Витамин Е. Те помагат да съхраним кожата гладка и свежа, пише MedikForum.
Как можем да я защитим?
Американският дерматолог Дейвид Лефелд от Йейлското училище по медицина препоръчва да се консумират продукти на Витамин Е.
"Витамин Е е отлично средство за поддържане еластичността на кожата, използва се за лечение на кожни заболявания като псориазис, атопичен дерматит и акне. Той има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, ефективно защитава кожата от въздействието на слънчевите лъчи и фотостареенето", твърди специалистът.
Кои продукти, богати на този витамин, могат да възстановят кожата и да съхранят нейната свежест и младост?
Масло от пшеничен зародиш
Това масло е отличник по съдържание на Витамин Е - в една супена лъжица се съдържат около 20 мг от витамина.
Бадеми
В 95 г бадеми се съдържат 24,9 мг Витамин Е. Това са 125% от дневната норма. Освен това бадемите съдържат фибри, които подпомагат храносмилането.
Кедрови ядки
В 100 г от тези ядки се съдържат 9,3 мг Витамин Е. Бонус към положителните ефекти от консумацията на кедровите ядки е фактът, че подпомагат укрепването на сърдечносъдовата система.
Фъстъци
100 г фъстъци съдържат 8,3 г Витамин Е. Те осигуряват на организма и фибри, които подобряват състоянието на чревната флора. Консумацията на фъстъци е един от най-добрите начини да съхраним когнитивното си здраве до дълбока старост, твърди ученият.
Слънчогледови семки
100 г слънчогледови семки са повече от 36 г Витамин Е. Те съдържат и антиоксиданти, които предотвратяват развитието на рак и болести на сърцето.
Киви
Три-четири плода дават на организма 3 мг Витамин Е. Кивито е с високо съдържание и на Витамин С, което го прави великолепен продукт за повишаване на имунитета в зимните месеци.
Сладък червен пипер
100 г червен пипер съдържат 1,6 мг Витамин Е. Той е добро средство за укрепване на съдовете и срещу атеросклероза.