OffNews.bg

Страничните реакции при РНК ваксините са по-чести при жени и след втората доза

След поставянето на втора доза РНК ваксина срещу COVID-19, каквито са препаратите на компаниите „Пфайзер/Бионтех“ и „Модерна“, страничните ефекти са по-чести. Това показва доклад на Центъра за заразни болести в САЩ, предаде БТА.

NIAID е един от 27-те института и центъра, които съставляват Национални здравни институти (NIH). Данните от проучването сочат, че от 13,7 милиона ваксинирани американци през декември и януари 2021 г. жените са имали много повече странични реакции.

78,7% от подадените сигнали за реакция са били при жени. Най-честите нежелани ефекти са главоболие (22,4%), умора (16,5%), замаяност (16,5%).

Потвърдени са и 62 съобщения за анафилаксия (остра, животозастрашаваща системна реакция на организма в отговор на среща с алерген), 46 (74,2%) - след ваксина на „Пфайзер/Бионтех“ и 16 случая (25,8%) - след ваксина на “Модерна “.

Според учени от Университета „Калифорния“ в Сан Франциско страничните ефекти след втората ваксина за COVID-19 са нормални, защото имунният отговор на организма става по-силен:

“Това е скок на протеините и РНК примамва клетките да ги произвеждат. Това е желаната реакция на организма и показва, че ваксините работят добре“ казва Джордж Ръдърфорд, професор по епидемиология и биостатистика в университета.

Засега не е известен точният биологичен механизъм на по-острите реакциите от ваксините при жените, но има предположения, че те са свързани с половите хормони.