OffNews.bg

Шепа ядки дневно снижава риска от депресия

Испански учени установиха, че порция ядки дневно може да намали риска от депресия, съобщи сайтът Хелт, цитиран от БТА.

Специалистите са използвали данни за 13 504 души от британската Биобанка, за да анализират връзката между консумацията на ядки и депресията. В началото на проучването участниците не са имали депресия. Учените са анализирали дали те са развили заболяването, хапвали ли да ядки и в какво количество.

Експертите стигнали до заключението, че по-високият прием на дървесни ядки е свързан с по-нисък риск от депресия.

Ядките са източник на много хранителни вещества. Известно е, че могат да предотвратят някои хронични болести, предпазват от оксидативен стрес и възпаление, подобряват общото състояние. Малко са храните, които са толкова полезни. Някои от тези хранителни аспекти могат да подобрят психичното здраве.

"Основните компоненти на ядките, като диетични фибри, омега-3 мастни киселини, феноли, полифеноли и витамин Е, имат голям спектър от противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които могат да допринесат за защита от депресия", казва Бруно Бисосеро Перони от Центъра за здравни и социални изследвания към Университета Кастилия-Ла Манча в Испания, който е ръководител на изследването.

Тъй като повишеното възпаление може да повлияе на развиването на депресия, е логично ядките да влияят на психичното здраве, без да е необходима консумацията на голямо количество.

Учените установиха, че хората, които са консумирали 30 грама ядки всеки ден (около една шепа) в продължение на 5 години са със 17% по-нисък риск от депресия.

Защитната връзка между консумацията на ядки и честотата на депресията е наблюдавана извън други рискови фактори, като затлъстяване, тютюнопушене, недостатъчна физическа активност и някои медицински състояния.

Хората, които освен консумацията на ядки са практикували и здравословен начин на живот, са имали още по-големи ползи.

Въпреки резултатите от изследването, изследователите предупреждават, че яденето на ядки не гарантира избягването на депресия. Такава връзка може да бъде направена, но са необходими широкомащабни клинични изпитания, за да бъде разбрано по-добре как консумацията на ядки се отразява пряко върху риска от депресия, особено при хора с активен начин на живот и при разлики в здравословното състояние.

Учените предупреждават, че в случай на подобен здравословен проблем трябва да се търси професионална помощ.

Все пак това не омаловажава ползата от ядките в ежедневното меню. Те могат да помогнат за контролиране на теглото, за сърдечно и когнитивно здраве, за укрепване на храносмилателната система, за контролиране на кръвната захар, припомнят учените.