OffNews.bg

Шефът на Уолтопия: СЕ знак за белодробните вентилатори не е необходим

Собственикът на световния лидер в производството на стени за катерене Уолтопия Ивайло Пенчев публикува разяснения за възможжностите да се внесат белодробни вентилатори (респиратори) у нас.

Според него реално тези уреди могат да бъдат доставени много бързо и лесно, тъй като Европейската комисия още на 13 март е одобрила препоръка, според която в условията на пандемия не се изиска тези уреди да разполазаг със "СЕ" маркировка.

Пенчев поиска да дари 222 000 лева на Александровска болница за закупуването на респиратори. Дарението му обаче бе под условие - апаратите да се ползват привилегировано от негови служители и техните близки. Именно това стана причината клиниката да откаже щедрото предложение.

След отказа на Александровска шефът на Уолтопия започна да проучва възможностите сам да внесе белодробни вентилатори у нас. Новите му планове са да закупи 20 или 30 такива, а не само 5, колкото трябваше да е дарението за Александровска болница.

Ето и пълния текст на публикацията на Пенчев във фейсбук:

Необходимите вентилатори (които покриват стандартите в Китай) могат да бъдат незабавно внесени и предоставени на болниците независимо от това дали върху тях е нанесена маркировка „СЕ“.

Съгласно т. 5 от ПРЕПОРЪКА (ЕС) 2020/403 НА КОМИСИЯТА от 13 март 2020 година относно процедурите за оценяване на съответствието и за надзор на пазара в контекста на заплахата от COVID-19З
(https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/HTML/…)

държавите членки на ЕС имат право да разрешат в съответствие с член 11, параграф 13 от Директива 93/42/ЕИО дерогации от процедурите за оценяване на съответствието на медицински изделия.

Оказва се, че европейската бюрокрация все пак действа по-бързо от родната!

Нашето правителство не обърна внимание на призива ни, но май нещата ще станат въпреки това.
СЕГА ВСИЧКИ ФИРМИ ВНОСИТЕЛКИ НА МЕДИЦИНСКА АПАРАТУРА МОГАТ ДА ДЕЙСТВАТ!
Малко вероятно е при това Българската държава да спре вноса.

В Обединеното кралство вчера е публикуван документ, който посочва минималните изисквания, на които трябва да отговорят вентилаторите, върху които няма „СЕ“ маркировка.

https://www.gov.uk/…/rapidly-manufactured-ventilator-system

И Британците действат по-бързо от нас.
Айде засилваме се!