OffNews.bg

Решават до дни дали ще се удължи забраната за износ на инсулини

До края на седмицата ще се прецени дали ще се удължи забраната за износ на инсулини, каза за БТА заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов. Проф. Гетов присъства на откриването на реновираното спешно отделение в болница "Царица Йоанна - ИСУЛ".

Разпоредили сме проверка на Изпълнителна агенция по лекарствата, която ще ни даде информация към 15 декември какви са количествата от инсулини в страната и на база проверката, ще решим дали е необходимо да се удължи срокът за забрана за износ, добави той.

По думите му, ако проверката покаже, че няма достатъчни количества поне за едномесечен период напред, забраната ще се удължи с още не повече от месец.

На този етап проблемът с медикамент за лечение на диабет, който се използваше за отслабване и за който пациентите подаваха сигнали за липсата му, е решен, тъй като се въведе изписването му чрез електронна рецепта, каза още проф. Гетов. Нямаме информация медикаментът да липсва, добави той.

На 2 ноември министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков издаде заповед, с която забрани износа на инсулини, аналози и антибиотици за системна употреба за лечение на деца. Забраната е в сила до 31 декември 2023 г.

Зам.-министърът коментира и електронните рецепти.

"Амбицията ни е от 1 април 2024 г. всички лекарства по лекарско предписание да се изписват по електронен път", обясни той.

От днес отново е възможно антибиотиците да се изписват и на хартиена рецепта, след като нормативната промяна беше обнародвана в днешния брой на Държавен вестник. Хартиената рецепта за антибиотици ще се използва до 1 април 2024 г., като дотогава ще се опитваме да адаптираме системата и да я приближим максимално до практиката, така че да няма повече проблеми при електронното изписване, каза още той.

По думите на проф. Илко Гетов е възможно да се направят някои изключения, според които лекари, които не работят в лечебно заведение, преподаватели и пенсионирани лекари да могат да изписват антибиотици на хартиени рецепти и след 1 април 2024 г.

"Ако има нужда от изписване на антибиотици в почивни дни, може да се извърши в центровете за неотложна медицинска помощ", допълни той.

Предписването на антибиотици на електронни рецепти влезе в сила от 16 октомври тази година, а седмица по-късно от Министерството на здравеопазването отчетоха спад на продажбата им с 25-30%.

Проф. Гетов изрази днес опасенията си, че след като те отново могат да се изписват на хартиена рецепта, ще се върне старата практика на свръхупотреба и ненужната употреба на антибиотици ще продължи.

България е на второ място в Европа по употреба на антибиотици, което е една бомба със закъснител за бъдещите поколения по отношение на антибиотичната резистентност, допълни той.