OffNews.bg

Пулмолог: Няма данни, че през лятото коронавирусът минава по-леко

Не може да се каже, че вирусът минава по-лесно през лятото. Съотношението брой хоспитализирани и лекувани в интензивни отделения е като по целия свят. Твърденията, че вирусът е променен, не почиват на научни данни, а на общи впечатления. Това каза пулмологът д-р Александър Симидчиев пред bTV.

Според него схващането, че COVID-19 е мутирал в по-малко опасен щам може и да е погрешно, зависи от тестовете и от съобщените симптоми. "Голяма част от хората може да не ги съобщят, особено сега, когато тръгват на море", заяви Симидчиев.

По думите му това, което е важно сега е където има събиране на много хора, да има мерки за предотвратяване на риска – особено на мачове и в дискотеки, където може да се ходи без маска.

Мачовете са едни от най-рисковите места за вируса, събират се много хора, които се възприемат за здрави. Ако става дума за 12 хиляди човека, от тях може 30 да са заразени и като викат може да инфектират още хора, смята д-р Симидчиев.

Той коментира още, че въпреки че имаме национална информационна система все още има нужда от "малко по-структурирана информация в тази област". 

Пулмологът обясни, че засега не може да се установи как влияе вирусът на белия дроб след излекуване, защото по НЗОК не се отпускат пари за този вид изследвания.