OffNews.bg

Прокуратурата се самосезира по скандала със стентовете

Специализираната прокуратура се самосезира по медийни публикации за неправомерното поставяне на стентове на пациенти, които не се нуждаят от подобна манипулация, съобщи агенция "Фокус". По случая в МБАЛ-Пазарджик е назначена комплексна проверка.

ГДБОП трябва да установи дали са налице данни за извършено престъпление по Наказателния кодекс. Предстои да бъдат разпитани лекари и медицински работници, да се провери медицинската документация и наложената практика на лечение на сърдечно болни.

Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ пък трябва да установи дали са нарушени Законът за лечебните заведения, Законът за здравето и Законът за трансплантация на органи, тъкани и клетки и подзаконовите актове за тяхното прилагане. Ще се проверява спазването на медицинските стандарти и начинът, по който са разходвани бюджетните средства.
На Агенцията за държавна финансова инспекция е възложена цялостна финансова ревизия в МБАЛ-Пазарджик. Тя трябва да установи как се е харчил бюджетът в последните 2 години.
Комплексната проверка трябва да приключи до 2 месеца.

Междувременно обвинения в нарушения на лекарската етика д-р Петър Лазов, инвазивен кардиолог в пазарджишката болница, обяви в писмо до медиите, че не е поставял стентове на здрави пациенти и ще съди журналиста от Нава тв Васил Иванов. Лекарят уточни, че не е гледал оригинална коронарография на пациента, за когото се твърди, че е бил подложен на манипулацията. Опроверга и твърдението, че заплатата му е 57 000 лв. А полученото ДМС е формирано въз основа на решение на Съвета на директорите на болницата и е в размер на 15% (а не 50%) от стойността на пътеката.