OffNews.bg

Проф. Мария Миланова: Притеснена съм от безотговорността на софиянци

"Притеснена съм от безотговорността на хората в София, последствията може да бъдат много неприятни за всички нас." Така коментира ситуацията с пътуванията на столичани началникът на Клиниката по кардиология в Пирогов проф. Мария Миланова пред БНТ.

Тя допълни, че в момента в спешната болница имат всичко необходимо за лечение на пациентите с коронавирус. Обслужват се и всички останали, потърсили неотложна медицинска помощ с друг проблем.

Проф. Миланова припомни, че сърдечноболните са рисков контингент и трябва внимателно да се следят за необичайни симптоми. В тази ситуация, те трябва да поддържат връзка с личните си лекари или с кардиолог, защото има опасност да бъде пропуснат моментът, в който трябва да постъпят в болница, ако състоянието им се влоши.

Кардиоложката обърна внимание върху редовният прием на лекарства при този вид пациенти. По думите й той не бива да бъде прекъсван, тъй като това ще влоши състоянието им. Тя увери, че в момента всички необходими медикаменти могат да бъдат намерени в аптечната мрежа и призова за специално внимание към възрастните със сърдечни заболявания. Близките им трябва да поемат грижата за снабдяването с лекарства, каза проф. Миланова.

Тя изброи и симптомите, които трябва да се следят с особено внимание - повишаване на кръвното налягане, задух, аритмия и призова при поява на някой от тях да не се изчаква, а веднага да се потърси лекарска помощ.

Проф. Миланова каза още, че изключително много пациенти се възползват от мобилното приложение за COVID-19, което беше създадено от екип на болницата и е безплатно. Целта му е хората да получат препоръки според риска, който то определя, и да не ходят в болница, ако състоянието им не го налага. Излишното идване до болницата повишава риска от заразяване, каза тя.