OffNews.bg

Проф. Христова: Децата прекарват COVID по-леко, по-трудно го предават и е добре да са на училище

Децата прекарват леко COVID инфекцията, не я предават толкова лесно. Към момента е правилно това, че все още са на училище.“ Това каза по БНР проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Тя уточни, че в сравнение с Делта вълната, данните от света показват по-често засягане на децата и жените, докато първоначалният, британски вариант по-често е засягал мъжете. 

"Възможно е да се окаже, че имаме хиляди заразени и в същото време нисък процент хоспитализирани, прогнозира проф. Христова и допълни: Омикрон е у нас, очакват се доста повече проби, вълната се задава като лавина и се очаква общата заболеваемост бързо да се повиши. Според различни изследвания един носител на Омикрон заразява две трети до три четвърти от всички хора, с които е имал контакт." 

Тя добави, че новият вариант е много силно променен, но не причинява толкова тежко заболяване, има скъсен инкубационен период и е характерна по-бърза изява на симптомите.

Защо е необходима бустер дозата?

"Бустер дозата многократно намалява риска и ще ни осигури поне три месеца спокойствие, за да преминем през тази вълна, обясни проф. Христова. Т-клетъчният имунитет е доста устойчив на различните варианти, но тъй като с времето спадат антителата, а една бустер доза ги качва в пъти нагоре – 30 според едни публикации, 40 до 50 пъти отгоре. В същото време е в пъти по-слабо въздействието им върху Омикрон. Това е логиката – с бустер да увеличим антителата, така че да имаме адекватната защита.“

Според нея, тъй като вирусът може да мутира към още по-слабо патогенен вариант, няма да е необходимо ваксиниране на всеки три месеца.

Данните от Великобритания показват нарастване на случаите спрямо максималните от предишната им вълна пет пъти, но в същото време намаление на смъртността пет пъти спрямо предишната вълна, отбеляза още Ива Христова.

Тя не препоръчва да се измерват антителата, защото има разболели се и с високи стойности на антителата. По-важно от титрите на антителата е времето, което е минало от преболедуването или ваксинирането, посочи тя.

„Всички, които доказахме с Омикрон, са преди 9 месеца ваксинирани. Сигурно са имали още високи титри на антителата, но времето, което е минало, само по себе си налага бустер. 9 месеца е страшно много. Защита имаме, но Омикрон е твърде агресивен с тази своя променена структура. За да го спрем, ни трябва бустер, за да вдигне отново "на тавана" нашата имунна система, тя е в пълна бойна готовност предвид наближаващия враг. Когато отмине тази вълна, няма нужда от такова стимулиране.“

От досегашните 12 положителни за Омикрон проби половината са били на деца и млади хора – от 10 до 20 години, другата половина – на хора между 45 и 65 години, уточни директорът на НЦЗПБ.

Ваксината остава най-силното ни оръжие. Организъм с подготвена имунна система няма да бъде заразен или ако това се случи, ще го прекара много леко, обобщи проф. Ива Христова.