OffNews.bg

Проф. Аргирова: Трета доза, а след 6 месеца четвърта? Защо забравяме, че има клетъчен имунитет?

"Сега се коментира дали да слагаме трета доза. После какво следва - след 6 месеца 4-тa доза? Докога? Защо забравяме, че има клетъчен имунитет. Няма научни доказателства за ползата от трета доза ваксина срещу COVID-19."

Това каза по Нова телевизия вирусологът проф. Радка Аргирова и обясни, че ако в момента антителата са спаднали, при нова среща с вируса клетъчният имунитет отново ще произведе ефективни антитела.

Каква ще е новата вълна?

"Очаквам тази вълна да не е чак толкова висока, защото все пак има ваксинирани и преболедували, но детското население не е "пипано" по отношение на ваксини, нито е особено добре предпазено, още повече че предстои нова учебна година, на това трябва да се обърне специално внимание. За съжаление, разнопосочните послания са причина за създаването на недоверие към препоръките на здравните служби. Съвсем сигурно е, че от 16 години нагоре ваксинирането има абсолютно същата стойност като при възраст. Опитът на други страни показва много добра поносимост на децата към ваксината. Бих препоръчала да се прави имунизация срещу COVID-19 в тази възрастова група, защото тези деца могат да пренасят вируса", посочи проф. Аргирова.

Защо ваксинираните се разболяват?

Вирусоложката посочи кои са факторите, които могат да причинят заразяване, въпреки имунизацията:

- кога са поставени ваксините - защото, ако са минали 6-8 месеца, трайността на предпазването преминава и започва спад на антителата;

- при хора над 60 г. има избледняване на имунитета. По-бавно се образуват антитела и са по-нетрайни;

- околната среда на ваксинираните има значение. В Израел има огромен процент имунизирани, но в държавите около него ваксинацията е около 0%, а това е въздушно-капков вирус.

Задава ли се нов опасен вариант на COVID-19?

Ние разделяме вариантите на вируси на такива, които трябва да следим, и такива, които представляват интерес, тъй като биха могли да се разпространят в големи мащаби. Имаме готовност за следващия вариант, който учените наблюдават в момента - Ламбда. Разполагаме с тестове, които могат да го уловят. Има още други 5 варианта, които се следят от интерес. Науката трябва да бъде преди вируса, коментира проф. Аргирова.

Тя посочи, че не е изключено ваксинацията да предизвика образуването на нова мутация, ако имунизацията се извършва прекалено бавно.

Възможно е да има и мутация, срещу която ваксините не действат - това се случва при образуването на нов щам. Ако се появи нов щам, срещу който антителата са безсилни, ще трябва нова ваксина. С технологиите, с които разполагаме, това може да стане бързо - за 6-7 дни, каза тя.

Трябва ли да има задължителна ваксинация за определени групи?

"Моето мнение е, че здравните работници, учителите и всички свързани с тези професии би трябвало да бъдат ваксинирани. Добре е тези хора да помислят, защото да работиш в колектив с толкова хора и да бъдеш преносител вируса е неприемливо. Все още могат да бъдат убедени хората", посочи проф. Аргирова и допълни, че се е уверила в това от собствен опит, тъй като е имала възможност да убеждава в ползата от имунизацията срещу коронавирус.

Ваксините са единственото ни оръжие, но много от ваксинираните не ползват маска, не спазват мерките, всичко върви заедно – ваксината плюс мерките след нея, категорична бе проф. Радка Аргирова.