OffNews.bg

Проблем при упойката е довел до смъртта на родилката от Плевен, загатнаха от Здравното министерство

Проблем при упойката е довел до смъртта на родилката от Плевен. Това стана ясно от думите на зам. здравния министър Бойко Пенков, цитиран от "Фокус".

„Чух се с директора на болницата и с този на РЗИ. Окончателно ще имаме резултат след време, тъй като има направена съдебна патоанатомична експертиза. Това, което знаем, е че се е създал тежък проблем по време на въвеждане в анестезия. Оттам са се водили около час-час и нещо реанимационни мероприятия, които, за съжаление, не водят до добър изход, а до летален. Това е изключително жалко, съболезнования на близките", заяви зам.-министърът.

Пенков поясни, че екип на Медицински одит е на място в болницата, където тече проверка.

Очакваме и техните предварителни доклади, с които ще ви запознаем. Оценката е била, че жената е здрава, тъй като е имало планирано секцио, това се появява по време на въвеждане в анестезия. Така че дали е сърдечен проблем или е масивна белодробна емболия, ще кажат колегите съдебни медици и патоанатоми. През цялото време е имало медицински екип с нея. Въвеждащият анестезията е много опитен колега с дълги години стаж. Включили са се най-добрите реаниматори. Понеже усилията са били насочени към спасяване на майката, се е получила тежка хипоксия при плода. В момента в „Неонатология“ се води борбата за спасяването на неговия живот", обясни още той.

Окръжната прокуратура в Плевен образува досъдебно производство за смъртта на 39-годишната жена, която издъхна при планирано секцио в плевенската университетска болница на 26 юли. Окръжният прокурор Ваня Савова каза пред БНТ, че ще бъде назначена експертиза, която ще се извърши от лекари от други населени места. Предстоят още разпити и проверка на медицинската документация по случая.

От болницата отказаха коментар преди да излязат резултатите от аутопсията. По думите на говорителя Момчил Цветков лекарите са направили всичко възможно, за да овладеят възникналата ситуация. В здравното заведение са започнали вътрешна проверка по случая. 

Бебето все още е в кома, а ако се събуди, ще бъде с увреждания, каза бащата Владислав Якимов. Той е категоричен няма да се откаже да търси истината.

Роднините на починалата жена са категорични, че става въпрос за лекарска грешка. 

Лекарска грешка, това е факт, който ще бъде доказан, макар и трудно, защото са голяма гилдия и се защитават. Очаквам да има наказани. Обаче нещата се разрастват, не е само лекарският екип. Друго не ми остана - нито съм баща, нито съм съпруг, коментира Владислав Якимов, съпруг на починалата родилка.