OffNews.bg

Пациентите няма да плащат лечението си, ако решат да напуснат болницата

Пациентите няма да плащат сами лечението си, ако решат да напуснат болницата преди края му. Това реши Върховният административен съд.

Съдът отмени наредба на Министерството на здравеопазването, според която всеки пациент трябва да подпише декларация за това, че сам ще заплати лечението и изследванията си, ако напускането му създаде пречка болницата да получи парите за лечението му от Здравната каса или здравното министерство, съобщи вестник „Сега“.

Промяната в наредбата за изискванията към устройството и вътрешния ред на болниците беше извършена през 2011 г. от тогавашния министър на здравеопазването Стефан Константинов.

Според решението на Върховния административен съд обаче Константинов е направил промяната извън предоставената му от закона компетентност. Според Закона за здравето всеки пациент има право да откаже предложената му медицинска помощ. В този случай лекарят не носи отговорност за забавянето на лечението му.

Решението на съда не е обжалвано от здравното министерство. Ведомството трябва да заплати разноските по делото в размер на 20 лева.

Делото във ВАС беше заведено в края на август.