OffNews.bg

Падат мерките в Швеция, Куба отвори плажовете си

Шведското правителство отмени повечето ограничения, въведени за ограничаване на разпространението на коронавируса, предаде ДПА.

Вече няма ограничение за това колко хора могат да ходят на футболни мачове и концерти. Отпада и таванът за гостите на сватби и рождени дни. Отменена бе и препоръката за дистанционна работа, но всеки със симптоми трябва да си остане вкъщи и да си направи изследване.

Здравните власти казаха, че това разхлабване на мерките е станало възможно благодарение на напредъка с ваксинационната кампания. Над 83% от хората над 16-годишна възраст в Швеция са получили поне една доза, а над 76% са напълно ваксинирани.

Плажовете и басейните в кубинската столица Хавана, както и известната крайбрежна алея Малекон бяха отворени след 9-месечно затваряне заради пандемията. В официално съобщение в държавните медии, цитирано от губернатора на Хавана Рейналдо Гарсия Сапата, се казва, че плажовете и басейните ще бъдат отворени засега с половин капацитет и че трябва да се спазват всички мерки за превенция от вируса.

„В басейните и в плажните зони носенето на маска е задължително, освен при плуване“, се казва в съобщението. Упражненията на обществени места също са разрешени.

Миналата седмица ресторанти, барове и други обществени места бяха отворени отново в осем от 15-те провинции на Куба с ограничен капацитет след девет месеца затваряне.

Границите на Куба ще бъдат отворени отново за чуждестранни туристи от 15 ноември, а училищата постепенно ще отворят врати през октомври и ноември.

Според държавните медии повторното отваряне е станало възможно „предвид продължителното намаляване на броя на потвърдените случаи през последните осем месеца и напредъка в кампанията за ваксинация“. Това е особено вярно в Хавана, където повече от 70% от населението сега е ваксинирано, според официалните данни.

Досега Куба е преброила повече от 870 000 случая на COVID-19 и близо 7 400 смъртни случая. Дневният брой на случаите постоянно намалява.

Използвайки три местни ваксини, нито една от които не е одобрена от Световната здравна организация, сега островната държава от Карибите е ваксинирала повече от 45% от населението си от 11,2 милиона. Нацията се надява да премине прага от 90 процента ваксинирани до ноември.

По-рано Норвегия обяви отмяна на всички ограничения, включително и на изискването за спазване на дистанция. Имунизационното покритие в северната страна е 67%. Всички противоепидемични мерки бяха отменени и в Дания. Страната е рекордьор с 87% ваксинирани сред лицата над 12 години. Коронавирусът в страната  вече не е класифициран като "критична заплаха за обществото".