OffNews.bg

Омикрон протича леко, но води до много тежки усложнения, например 'мозъчна мъгла'

Омикрон се разпространява много бързо, протича по-леко като заболяване, но бързото разпространение е пагубно. Защото има много сериозни последствия след самото заболяване, тежки усложнения. Те могат да обхващат всички органи - нервната система, така наречената мозъчна мъгла, функционирането на бъбреците, белодробната система и т. н. 

Това заяви вирусологът проф. Радка Аргирова. Тези последствия се наблюдават и при другите варианти на Делта вируси, но при Омикрон вече са описани случаи - леко протичане, много тежки усложнения. 

На фона на това леко протичане, смъртността в Западна Европа е много ниска. У нас обаче има очаквания за по-висока смъртност, защото нивата на ваксинация са по-ниски, предупреди Аргирова.

Подготвя се ваксина, която да е активна специално срещу Омикрон, но и такава - панкоронавирусна ваксина, която да е активна срещу всички видове варианти. 

Намираме се в много особен, нов период от здравната криза. Не е завършила напълно поредната вълна от делта варианта, а в близките дни очакваме Омикрон да се установи и в България, допълни Аргирова. 

Образуването на антитела има динамика - в началото има период, в който се образуват - доста дълъг, когато се срещаш за първи път с причинителя и доста кратък - ден-два, когато си ваксиниран. Ето затова са ваксините, обясни проф. Аргирова.