OffNews.bg

Одобриха още 14 млн. лв. за ремдесивир и пари за първа линия през 2021

Още до 14 млн. лв. отпуска държавния бюджет на здравното министерство за купуване на ремдесивир, съобщиха от Министерски съвет след правителственото заседание. Предвид извънредните обстоятелства в условията на усложнена епидемична обстановка от COVID-19 се налага своевременното осигуряване на ремдесивир, поясняват оттам.

Правителството одобри и финансово разпределение на средствата от ЕС за 2021 г. в подкрепа на преодоляването на последиците от коронакризата по механизма REACT-EU.

Парите се разпределят в два транша с бюджетите на ЕС за 2021 и 2022 г. За догодина средствата от REACT-EU за България са 804,2 млн. лева. С тях ще бъдат финансирани мерки за подкрепа на инвестициите в продукти и услуги за здравно обслужване, инвестиционна подкрепа за малки и средни предприятия, схеми за заетост и подкрепа за самостоятелно заети лица. Предвидени са и средства, с които ще бъде продължен проектът „Топъл обяд".

Правителството даде съгласие също така да бъдат разпределени безвъзмездните помощи по програма „Развитие на човешките ресурси" от 182 млн. лв. С парите се обезпечават плащанията по 1000 лева месечно за 23 000 медици на първа линия, изплащането на компенсациите за заетите в неплатен отпуск от затворените икономически сектори, както и сключването на договори с общините за предоставяне на патронажна грижа за най-уязвимите.