OffNews.bg

Над 70 български лекари са заявили готовност да лекуват украински бежанци

До края на вчерашния ден над 70 български лекари са заявили готовност да лекуват украински бежанци. Голяма част от тях са общопрактикуващи, съобщи по bTV д-р Александър Симидчиев, пулмолог и депутат от "Демократична България". 

Медиците говорят руски език, а 12 от тях - украински.

Д-р Симидчиев призова колегите си да се включат в доброволческата инициатива. Засега по-голяма част от изявилите желание да помогнат са от София, Варна и Пловдив.

Тези специалисти изпълняват ролята на "входни точки" на пристигащите от Украйна към здравната система, посочи д-р Симидчиев - тъй като при тях ще бъдат регистрирани и при нужда - насочвани за по-нататъшно лечение. 

Според депутата трябва да бъдат направени нормативни промени в някои наредби, както и в Законите за доброволчеството и даренията, за да може бежанците по-бързо да се интегрират в системата на здравеопазването и да се улесни логистиката по тяхното настаняване у нас.

По думите му няма проблем тези от пристигащите, които не са ваксинирани, да го направят у нас. Същевременно предупреди, че при навлизането на големи групи хора с неясен имунизационен статус в страната, има риск от повишаване на заболеваемостта от коронавирус.