OffNews.bg

Министър Сербезова: Политици не бива да говорят за ваксините

"Политици не бива да говорят за ваксините. Tам където има високо имунизационно покритие, кампанията се води от експерти", каза министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова по БНР и даде пример с Португалия, където населението е ваксинирано на 90%.

Тя увери, че занапред решенията, свързани с пандемията, ще бъдат вземани от експерти.

Ваксинацията срещу COVID у нас - провалена при старта ѝ

Според нея проблемът с ниското ваксинационно покритие срещу COVID-19 у нас е бил заложен още в началото на кампанията, когато не е било разяснено на достъпен език какви продукти са ваксините и защо са безопасни.

"Може би от самото начало, преди около две години, ваксинацията беше започната не толкова удачно, да не кажа погрешно, защото в повечето държави в приоритетните групи беше възрастното население. От самото начало беше подавана обективна, на достъпен език, информация, включително с "горещи линии". В други държави хората, които искаха да се ваксинират, получаваха часове, в които могат да го направят с есемес. Изпуснато е ценно време, но ние ще направим такава кампания, защото науката е категорична за ползите", посочи проф. Сербезова.

Според нея решението да се ваксинираш не е само индивидуално, защото с него пазиш и околните, които имат противопоказания за ваксинация. 

Министър Сербезова каза още, че лично е изпитала ефекта от ваксините:

"Боледувах преди да бъда ваксинирана, в началото на пандемията. Върнах се от командировка в Азия, бях на инспекция в един завод. Вероятно съм била една от първите заразени. Боледувах два месеца, тогава все още лекарите не знаеха каква е тази болест. Предписаха ми три антибиотика, от които нямаше ефект, и започна да се оформя херния от кашлица. Това бяха два месеца, в които аз бях с прикрепена възглавница, за да мога да дишам. След това се заразих и като ваксинирана и изкарах вируса само за два дена, с много леки симптоми. От собствен опит мога да кажа какво е да боледуваш неваксиниран и ваксиниран", разказа тя.

Зелените сертификати

Зелените сертификати са препоръчани от Европейската комисия. Ще поискам анализ на ефекта от въвеждането им и на тази база ще реша какво да предприема оттук нататък, каза министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова след въпрос дали ще издаде заповед, с която сертификатът да стане задължителен за парламента и министерствата.

Ще има ли кадрови промени в болниците, казусът "Лозенец"

Един от месечните анализи, които се изпращат в Министерството на здравеопазването, е за състоянието на лечебните заведения. Ще го поискам още днес и в зависимост от показателите е възможно да предприемем конкретни ревизии, каза здравната министърка.

Проф. Сербезова коментира и казуса със сливането на педиатричната болница, болница "Лозенец" и дружеството, което е било създадено с решението за изграждане на национална детска болница:

"Смятам да извикам и трите страни в казуса, за да видим това ли е бил най-удачният вариант. Интересуват ме фактите. През октомври е имало проектно решение от МЗ, но Министерският съвет не е одобрил тази форма на сливане, затова трябва да се запозная с хронологията", каза тя.

Според нея, за да спре доплащането от страна на пациентите, трябва да бъде завършена дигитализацията на здравеопазването. Когато се дигитализират всички процеси, всичко става прозрачно – с какво е лекуван човекyt, какви средства са вложени и какъв е резултатът, посочи министърyt.

Тя коментира и недостигa на някои медикаменти у нас:

"Има система за електронно проследяване на наличностите и на тази база се вземат решения за спиране от износ на определени препарати. Така през ноември беше спрян износът на 297 медикамента. Важно е обаче дали всички подават информация към тази система, за да има реална полза от внедряването ѝ", каза министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова.