OffNews.bg

Липсата на профилактика крие сърдечните заболявания, констатираха лекари от ИСУЛ

Липса на профилактика, занемарено проследяване на пациенти със сърдечно заболяване са част от констатациите на специалистите от Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, където бяха организирани безплатни прегледи. Консултация със специалист са потърсили 45 души, съобщиха от лечебното заведение.

Сред пациентите е Константин Танков, 83 г., който разказва, че е научил за възможността безплатно да проследи състоянието си от интернет. Споделя, че има сърдечносъдови оплаквания от 12-13 години. Наскоро обаче лекарят, който го е следил, починал и затова побързал да се възползва от безплатните прегледи.

73-годишната Йорданка Василева пък споделя, че от години има сърдечносъдово заболяване, което редовно проследява при личния лекар. За нея безплатните прегледи са възможност да се консултира на по-високо професионално ниво.

Най-младият пациент е на 24 години, без установена патология до момента. Специалистите му препоръчват профилактични лабораторни изследвания и промяна в начина на живот, тъй като е с наднормено тегло.

На 88 години е най-възрастният пациент, посетил безплатните прегледи. Мъжът е с множество придружаващи заболявания. Лекарите му назначават допълнителни изследвания и променят терапията му. Дни по-късно отново посещава кардиологичния кабинет, за да съобщи, че е със значително подобрение в общото състояние.

Основните заболявания, които наблюдавахме, за съжаление, с които сме и номер 1 в Европа, бяха артериална хипертония, исхмемична болест на сърцето, захарен диабет и пациенти с преживяно сърдечносъдово събитие. Голям брой от пациентите бяха с различни ритъмно-проводни нарушения, като най-често се наблюдаваше предсърдно мъждене. Предсърдното мъждене е ритъмно проводно нарушение, което крие висок риск от кардиоемболизация (запушване на кръвоносен съд), мозъчен инсулт, периферна емболизация. Възможно е да доведе до развитието на сърдечна недостатъчност, което освен симптоматика, води до влошено качество на живот и чести хоспитализации, обяснява д-р Кирил Джоманов, ръководител на екипа, провеждащ безплатните прегледи.

Той разказва, че трима от пациентите, диагностицирани с предсърдно мъждене, изобщо не са знаели за заболяването си и съответно не са провеждали никакво лечение. При двама от тях се е наложило дори да бъдат хоспитализирани за допълнителна диагностика. Други двама са били запланувани за 24-часов непрекъснат мониторинг.

Сред пациентите е имало и такъв, за когото се е наложило да бъде насочен към друго лечебно заведение за провеждането на коронарография поради нестабилна стенокардия. В последствие специалистите научили от колегите си в другата болница, че пациентът е добре, но при него е установена 80% стеноза на голям коронарен съд, което е наложило интервенция и имплантиране на стент, т.е. безплатните прегледи буквално са му спасили живота.

Д-р Джоманов разказа и за друг интересен случай - жена на средна възраст с напреднало увреждане на сърдечна клапа. „При нея се е чуваше добре шум, който никога досега не е споменаван. Това се доказа след проведена Ехокардиография“.

Той споделя, че на екипа е направило впечатление, че пациенти с преживяно сериозно сърдечносъдово събитие, на са преглеждани от кардиолог дълго време,което налага основна промяна в лечението и пълни лабораторни и образни изследвания.

Специалистът, който е един от лекарите получили европейска диплома по кардиология през тази година, обръща внимание върху отпечатъка от COVID-19 върху пациентите със сърдечносъдови заболявания.

При някои хора дълго време (повече от 12 седмици) след SARS-CoV2 заразяване персистира неврологична и кардиологична симптоматика. Това е така наречения постковид синдром. Подобни пациенти идват в нашия кабинет с разхвърляни оплаквания, като най-честите симптоми са сърцебиене, чувство за прескачане на сърцето, лесна умора, гръден дискомфорт, затруднено дишане и др. Коронавирусната инфекция би могла да засегне малките кръвоносни съдове на много органи, включително и на сърцето. Поради това не можем да изключим COVID19, като причинител за отключването на дадено кардиологично заболяване, казва той.

Освен д-р Джоманов в прегледите са участвали и специализантите д-р Гергана Войнова, д-р Мария Константинова, д-р Цветан Коцев, както и няколко стажант-лекари, които работят в Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ като доброволци или болногледачи.