Лаврак на пара, крем супа от батат и мус от печена ябълка - идеалното меню за превенция на чревни заболявания
Подходящият хранителен режим на пациентите с възпалителни чревни заболявания е толкова важен, колкото медикаментозното лечение, казва ендокринологът и диетолог д-р Райна Стоянова от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.
Д-р Стоянова представи новите протоколи за диетично хранене при пациенти с улцерозен колит и болест на Крон, на събитие, организирано от Българската асоциация болест на Крон и улцерозен колит (БАБКУК) и био фармацевтичната компания Takeda. Проявата беше съпътствана с демонстрация от студенти на Кулинарната академия HRC. Музикален домакин на събитието бе певицата Тони, пациент с улцерозен колит.
певицата Тони, пациент с улцерозен колит
При активно заболяване няма диета, която да е 100% разпознаваема и предписвана от лекарите, но емпирично всеки пациент стига до свой собствен хранителен режим, който е подходящ и съответен на симптоматиката. В последния протокол за диетично хранене на пациенти с възпалителни чревни заболявания от 2020 г. е отделено специално място на превенцията на заболяванията. С балансиран хранителен режим може да се минимизира риска или да се предотврати отключване на такова заболяване", казва диетоложката.
Акцентите в тези препоръки
В хранителния режим трябва да преобладават продукти, богати на омега 3 мастни киселини; да се намали приемът на омега 6 мастни киселини. Препоръчителна е консумацията на повече плодове и зеленчуци, които съдържат фибри. Крехкото месо е допустимо. Посоката е към едно по-вегетарианско хранене, посочи д-р Стоянова.
Кои са най-честите дефицити при пациентите с възпалителни чревни заболявания?
Едно от най-честите усложнения при тези заболявания, дори в начална, лека фаза е анемията. Тя е предизвикана от невъзможността желязото да се абсорбира от храната и като цяло пациентите са с анемия и са хронично уморени. В определени случаи се правят интравенозни вливания с железни препарати, за да се набави лесно и бързо, обяснява ендокринологът.
Понякога има недостиг на витамин В12, много важен витамин, който е отговорен за кръвотворенето, за много много функции в тялото, за нервната функция. Той също се набавя с вливания, защото оралните форми не са ефективни.
Много често липсват калцият и витамин Д, най-вече защото много често пациентите са лекувани с кортикостероиди.
Задължително трябва да се проверяват албуминът и общият белтък, предупреждава д-р Стоянова - тези болести на червата много често са белтъкгубещи, възможно е пациентите да имат отоци и е много важно протеините да бъдат набавени допълнително, това може да стане с вливане на белтъчни разтвори.
Кулинарната демонстрация на академия HRC
По думите на д-р Райна Стоянова, подбраното тристепенно меню е подходящо за всяка фаза на чревните заболявания, както и за периодите на ремисия.
Лаврак на пара с аспержи
Крем супа от три различни картофа - обикновен жълт, батат и лилав, с крутони
Избрахме за предястие крем супа от картофи – кулинарната обработка на храната е от изключително значение – картофът може да бъде и вреден, и полезен, в зависимост от това как е приготвен. При чревни заболявания печените картофи са изключително благоприятни, това предястие е подходящо във всички фази на възпалителните чревни заболявания, обясни д-р Райна Стоянова и добавя, че бататът, червеният картоф, който все повече се консумира в България, е богат на калий – електролит, който лесно се губи при чревни болести, затова се препоръчва във всякакви диети.
Лаврак на пара с вариация от аспержи, с пресни билки
В активната фаза на болестта, пациентите с улцерозен колит и болест на Крон имат завишени протеинови нужди. При това е важно произходът на протеините да бъде качествен, месото да бъде крехко. Рибата е изключително препоръчителна заради омега 3 мастните киселини. Освен това протеините в рибата са лесно усвоими и това е препоръчителна храна. Приготвянето е изключително важно – може да бъде консумирана приготвена на пара, варена или печена. Абсолютно условие е да бъде прясна или да е замразявана веднъж, казва д-р Стоянова.
По думите ѝ аспержите са богати на желязо, калий, фибри, витамини. Кулинарно преработени плодовете и зеленчуците са по-лесно усвоими и по-малко затрудняват храносмилателния процес, фибрите по-лесно преминават през пасажа в гастроинтестиналния тракт.
Печен банан и печена ябълка - мус от банан и сорбе от ябълка и банан
Печената ябълка е много често препоръчван десерт при такива заболявания, тъй като лесно се усвоява, фибрите лесно преминават в чревния тракт, обяснява специалистът.
д-р Райна Стоянова със студенти от кулинарната академия
Може ли диетичната храна да бъде вкусна?
Вкусът на човека се учи. Не е здравословно да се яде твърде пикантно, твърде кисело, твърде солено, независимо дали имаш чревно заболяване или не. Да, понякога се налага да направим известни жертви с вкусовото себеусещане, но българинът например е научен да яде над 12 г сол дневно, това е много рисково и за сърдечносъдови заболявания. Трябва да се научим да усещаме истинския вкус на храната, казва д-р Стоянова.
Нейната препоръка е подправките, които се използват, да са възможно най-натурални. Розмаринът, копърът, анасонът са полезни. Солта може да е морска, да е обогатена, трюфелова. Пресният чесън замества стария, сладките подправки също могат да се ползват. Въпрос на импровизация, трябва само да се разчупи съзнанието, в нашите магазини вече има всичко, казва лекарката.
Как се създава индивидуален хранителен режим?
Лично аз не изработвам хранителни режими, но работя с клиничен диетолог. Преди да изготвим хранителен режим пациентът бива прегледан, измерен на тегло, пускат се лабораторни показатели. В зависимост от резултатите правим анализ на метаболитното състояние, дава се въпросник, който касае хранителни предпочитания, понякога се прави генетичен анализ. Съобразно всичко това се изгражда хранителен режим - точка по точка - какво се препоръчва; прави се примерен хранителен режим за една седмица; възможно е да се дадат препоръки за рецепти. Всеки хранителен режим е един научен труд, признава д-р Стоянова.
Храна за превенция
Изключително полезни са храните с полиненаситени мастни киселини от рода на омега 3. Те са мощен антиоксидант, имат противовъзпалителен ефект. Плодовете и зеленчуците са богати на фибри. Много полезни са продуктите, богати на витамин Д - който има отношение към метаболизма и костното здраве, обобщава еднокринологът и диетолог д-р Райна Стоянова.