OffNews.bg

КЗД: Москов е дискриминирал болните от гноен хидраденит

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) установи, че здравните власти осъществяват тормоз по признак увреждане на болните от гноен хидраденит, защото държавата отказва да заплаща за лечение и превръзки за 100-те пациенти, диагностицирани с тежкото заболяване. 

КЗД излезе с решение, в което посочва, че министърът на здравеопазването чрез липса на клинична пътека и въведено ограничение в Наредба 38 е осъществил непряка дискриминация спрямо болните от рядката болест гноен хидраденит.

Комисията установи, че е извършен „тормоз по признак увреждане“ заради бездействието на здравните власти за решаването на тежките проблеми, свързани с лечението на тази група български граждани.

Заболяването е изключително тежко поради хроничния си характер, протича с възпаления в областта на подмишниците и слабините, което води до непрестанни болки.

Обичайни за здравите хора дейности като ходене, сядане, лягане са мъчение за пациентите.

Гнойният хидраденит засяга основно млади хора. У нас са диагностицирани около 100 души. Трайно лечение няма, но има начини заболяването да се контролира и пациентите да живеят нормален живот. При неадекватно поддържащо лечение гнойният хидраденит прогресира и води до пълна, стопроцентова инвалидизация на човека. Парадоксално е, че за тежката форма на заболяването се предвижда 100% нетрудоспособност, но държавата не покрива лечението му.

Решението на КЗД идва точно една година след изявлението на управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов, с което той публично оповести, че ръководената от него институция от началото на 2016 г. ще заплаща стойността на лекарствените продукти и медицинските изделия за домашно лечение на болните с тази диагноза, но това и до момента не е факт.

За пациентите с тази диагноза няма предвидена клинична пътека и по тази причина болните се лекуват по пътеката за спешни хирургични интервенции, въпреки че ходът на болестта е хроничен и изисква многократни хоспитализации, както и системно лечение и проследяване от специалист.

Не е предвиден и ред за диспансеризация на пациентите, а това е едно от условията гнойният хидраденит да бъде включен в Наредба 38 на МЗ, с която се определят заболяванията, за които НЗОК покрива стойността на медикаменти, медицински изделия и диетични храни за домашно лечение.