Консумацията на храни с растителен произход намалява риска от диабет
Консумацията на храни с растителен произход като плодове, зеленчуци, ядки, кафе и бобови култури може да намали риска от диабет тип 2, установи американско проучване, цитирано от ЮПИ.
Специалисти от Харвардския университет са анализирали проби от кръвна плазма на 10 684 възрастни доброволци, които са предоставили информация и за хранителния си режим.
Данните сочат, че участниците, които са развили диабет тип 2, са имали по-нисък прием на здравословни растителни храни в сравнение с тези, при които заболяването не се е отключило.
Освен това диабетиците са били с по-високо средно телесно тегло и с по-голяма вероятност от повишено кръвно налягане и ниво на холестерола, имали са фамилна обремененост и са били по-малко физически активни, казват още изследователите.
“Трудно е да се установи приносът на отделните храни, тъй като те са анализирани заедно като модел”, обяснява съавторът на проучването доктор Франк Ху, който е специалист по храненето и епидемиология в Училището по обществено здраве към Харвардския университет. Според него обаче “отделните метаболити от консумацията на богати на полифеноли растителни храни като плодове, зеленчуци, кафе и бобови култури са тясно свързани с... по-нисък риск от диабет“.
Заключенията се основават на анализ на метаболитните профили, свързани с различни растителни диети. Разликите в химическия състав на храните, които хората консумират, се отразява и на метаболитния им профил.
Диетите на растителна основа имат уникални мултиметаболитни профили и тези модели се различават значително при здравословните и нездравословните растителни режими, показват данните. В първата група спадат пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, ядки, бобови култури, растителни масла, чай, кафе, а към втората са рафинираните зърнени култури, плодови сокове, картофи.
По-високите показатели на метаболитния профил при цялостната растителна диета и здравословен хранителен режим са свързани с до 20% по-нисък риск от диабет тип 2 при здрави хора, независимо от тяхното тегло и други рискови фактори, свързани с отключването на заболяването, казаха изследователите.
Същото обаче не важи за нездравословните растителни диети, допълват те.
Около 30 милиона души в САЩ страдат от диабет тип 2, което ги изправя пред повишен риск от сърдечни заболявания и някои видове рак, според Американската диабетна асоциация.
Спазването на хранителен режим с високо съдържание на плодове и зеленчуци, както и поддържането на здравословно телесно тегло могат да намалят риска от заболяването, казват от асоциацията.
Данните от изследването на специалистите от Харвардския университет са публикувани в специализираното издание “Дайъбетолоджия”.