OffNews.bg

Клиниката по неврохирургия в Пирогов получи апарат за интубация

Интубационен бронхоскоп получи Клиниката по неврохирургия на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“  от фондация „Продължи доброто“, съобщиха от лечебното заведение.

Апаратът се използва за цялото бронхиално дърво, синусите и трахеята, за поставяне на интубационни тръби, за аспирация на секрети от белия дроб, може да се взима тъканна биопсия, както и да се изваждат чужди тела.

«Клиниката по неврохирургия до момента не разполагаше с такъв апарат и се налагаше ползването на апаратурата от други отделения», обясни проф. Николай Габровски, началник на неврохирургията в УМБАЛСМ Пирогов.

„Този апарат поставя прецизността, на която държим, на друго ниво. Най-големият плюс е за пациентите, защото подобрява бързината, с която можем да реагираме и която спасява животи”, каза доктор Валерий Плачков, началник на отделението по „Анестезиология и интензивно лечение” и на четирите операционни зали в Клиниката по неврохирургия в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов”.

"Фондация «Продължи доброто» винаги се стреми да помага. Живеем в тежки времена на световна пандемия, но не бива да забравяме, че хората боледуват от различни болести и не е само COVID-19. Всеки ден някой има нужда от помощ. "Пирогов" е място, където се лекуват много хора с различни заболявания. Клиниката по неврохургия е една от най-добрите в страната. За всички нас е важно, те да разполагат с най-ново поколение медицинска апаратура, за да могат да лекуват максимално ефективно. Лекарската професия е дълг и чест, а ние хората трябва да сме отговорни и когато можем да помагаме", каза Нели Беширова, председател на фондацията.