OffNews.bg

Казусът с разменените бебета отива в Страсбург

За мен размяната на бебетата е много тежка грешка. Учудвам се, че болницата отказа да води преговори. Според мен те се надяват съдът да ореже драстично исканата сума, но няма да спрем дотук, ще отнесем спора в Страсбург.

Това каза по БНР Тодор Мангъров, адвокатът на Севда Михайлова, едната от майките с разменени бебета във Втора АГ болница "Шейново". Семейството на Севда беше първото, което обяви, че ще поиска обезщетение от 300 000 лв.. Впоследствие от лечебното заведение заявиха, че ще потърсят помощ от външен консултант. Последва решение спорът да бъде решен в съда.

Адвокат Мангъров обясни, че когато се е свързал с майката тя е била много изплашена.

Беше изключително притеснена, беше убедена че е жертва на измама и беше сигурна, че искат да ѝ вземат бебето, казва той за първата си среща със Севда.

Запитан за допустимото според него обезщетение за семейството, той казва, че е бил съгласен на сума между 150 и 200 хиляди лева.

Моята работа е да отнеса въпроса по професионален начин в съда и да издействам възможно по-голямо обезщетение за нея (Севда Михайлова, б.р.). За мен е голяма изненада как болницата и Общината въобще отказват да поемат своята вина по този случай. Те просто се крият зад съда, казва адвокатът.

Мангъров още не е подал иска, както вече направи колегата му, който защитава правата на другото семейство, но заяви, че ще направи това следващата седмица. Той е убеден, че съдът в Страсбург ще определи по-висока сума от поисканите 300 000 лв.

За случая с разменените бебета в болница "Шейново" стана известно в края на декември 2022 г. Оказа се, че той е с давност от септември, когато в един и същ ден двете жени са родили дъщерите си. За възможна размяна сигнализира една от майките, която се усъмнява, че детето не е нейното и след като преглежда медицинската си документация и установява, че има несъответствие. ДНК тест потвърждава подозренията ѝ и тя информира болницата.

Проверки на ИА "Медицински надзор" и болницата установиха, че бебетата са били разменени при първото им даване на майките. Недостатъчен контрол беше заключението на проверяващите, а ръководството на болницата наказа няколко от служителите си.

След повторен НДК тест бебетата бяха върнати на биологичните им родители.