OffNews.bg

Кампания събира средства за кислородни концентратори за деца

Сдружение „Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония” организира дарителска кампания за купуване на два кислородни концентратора, които ще се използват за деца.

Това съобщиха от сдружението за БТА. Пациентската организация ще дари концентраторите на Националната кардиологична болница, където се лекуват нуждаещите се деца. Кампанията ще продължи до 30 май. Необходимата сума за един стационарен и един портативен концентратор е 6 780 лв. Всяка година в България се диагностицират две-три деца, страдащи от пулмонална хипертония, посочиха още от организацията.

Въпреки усилията на организацията НЗОК все още не заплаща концентраторите, каза за БТА Наталия Маева, председател на организацията. По думите ѝ на година ще са необходими 27-30 млн. лв., а за бюджет – 2023 г. те отново не са предвидени, допълни тя.

През януари 2023 г. по време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване и. д. управителят на НЗОК д-р Йорданка Пенкова каза, че досега не е имало желаещи търговци, които да осигурят концентратори за кислородолечение в домашни условия, но тази година има двама. Д-р Пенкова тогава посочи, че в НЗОК е получено становище и алгоритъм за отпускане на концентратор, проследяване и контрол на пациентите, изготвено от лекари, а Надзорният съвет на НЗОК е дал съгласие да ги предоставя.

На 5 май - Световен ден на пулмоналната хипертония, от 20.00 до 23.00 ч. сградата на Националния дворец на културата ще бъде осветена в синьо, в знак на съпричастност с пациентите, които се борят с нелечимата рядка болест “на сините устни” - пулмоналната хипертония. По същото време в Бургас ще бъде осветен мостът в Морската градина, в Русе – Пантеонът на възрожденците, в Хасково – Камбанарията, в близост до монумента „Света Богородица“.

Най-разпознаваемият симптом на пулмоналната хипертония е посиняването на устните, ръцете и краката, което се получава заради недостиг на кислород в организма. Пациентите с пулмонална хипертония са зависими от кислородните концентратори и скъпа поддържаща терапия. Единственият шанс в терминален стадий на заболяването е двустранна белодробна трансплантация.