OffNews.bg

Как да поддържаме имунитета си през зимата

От устойчивостта на имунитета зависи способността на организма да издържа на натиска на инфекциите. Здравният портал MedikForum обобщава 15 препоръки от специалисти.

1. Веднъж месечно – парна баня или сауна

Хората, които редовно си правят парна баня или посещават сауна, по добре понасят простудата и грипа: смяната на жегата в нея със студения душ след това, и активното потоотделяне са добра тренировка за имунната система. Едно посещение в сауна или парна баня е сравнимо със средноинтензивна тренировка по въздействието си върху организма, твърдят специалистите.

2. Физическа активност

Физическата активност подобрява работата на имунната система. За да се поддържа в кондиция, на тялото са нужни не по-малко от три тренировки по 30 минути седмично.

3. Ежедневна активност

Използвайте всяка възможност да се раздвижите – стълби вместо асансьор, разходки в обедната почивка, по-често загрявайте с няколко упражнения или бързо ходене.

4. Разходки

През есента и зимата естествената светлина ни е особено нужна заради синтеза на Витамин Д, необходим за поддържане на имунитета.

5. Достатъчно сън

Сънят е изключително важен за здравето ни. Докато спим имунната система се възстановява и се подготвя да отблъсква „агресорите“ на следващия ден.

6. Достатъчно вода

Лигавиците на носа, устната кухина, очите защитават организма от инфекции – те съдържат антитела на патогените. Когато лигавицата е суха, тази предпазна функция не работи и вирусите успяват да проникнат в тялото. За да запазим влажността на лигавицата, е необходимо редовно да поемаме течности.

7. Проветряване и овлажняване на въздуха

Враг на лигавицата е сухият въздух в помещенията, затова редовното проветряване е препоръчително дори при много студено време.

8. По-далеч от очите, носа и устата

Има едно просто правило – редовно мийте ръцете и не докосвайте с тях очите, устата или носа си. Иначе болестотворните микроби най-бързо и лесно проникват в организма.

9. Отказ от тютюнопушене

Пушенето натоварва белите дробове – респираторните инфекции при пушачите са по-чести и протичат по-тежко, отколкото при непушачите.

10. Ниска консумация на алкохол

Разбира се, в чашата червено или бяло вино от време на време няма нищо лошо. Но излишъкът от алкохол отслабва защитните сили на организма. За да разгради алкохолните токсини, организмът потребява много витамини и минерали, което улеснява задачата на вирусите.

11. Съпротива на стреса

Продължителният стрес е истинска отрова за имунната система и е рисков фактор за много заболявания. Затова е важно да можем да се отърсваме от ежедневното безпокойство. Развлеченията са добър вариант, смехът снема напрежението и стимулира мозъка да изработва ендорфини, които стимулират работата на имунната система.

12. Здравословно хранене

За добра имунна система е необходимо балансирано хранене – пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, които са богати на фибри.

13. Витамин С

Особено важен за добрата защита на организма е Витамин С. Аскорбиновата киселина е незаменима за доброто функциониране на имунитета. Този витамин се съдържа не само в цитрусовите плодове, но и в червения пипер и зелето.

14. Витамин А

Този витамин укрепва лигавиците. Морковът, спанакът, рибата, млечните продукти са богат източник на Витамин А.

15. Цинк

Лещата, ядките, пармезанът съдържат цинк, който е особено важен за имунните функции. Този микроелемент не се изработва от организма, той трябва да бъде въвеждан с храната.