OffNews.bg

Израел променя системата си за КОВИД тестване

Израел променя системата си за тестване за COVID-19, обяви на пресконференция на Министерството на външните работи този следобед д-р Ашер Салмон от здравното министерство, главен лекар и бивш зам.-директор на болница "Хадаса" в Йерусалим.

Диагностициране ще бъде разрешено и с антигенни, вместо с РСR тестове, за групи хора, при които няма висок риск от тежко протичане на болестта. Към PCR тестовете ще продължат се придържат медицинските специалисти и хората на възраст над 60 години.

Причината за промяната е "изумителният" наплив от хора, които искат да се тестват с PCR.

"Както знаете, сега се борим с петата вълна. Тя е много различна в почти всеки аспект. Времето, за което броят (на заразените - бел. ред.) се удвоява, е почти три пъти по-кратко, затова очакваме голям брой новозаразени през следващите две до три седмици", предупреди д-р Салмон.

Той посочи, че има промяна в молекулата на вируса, в резултат на което заболяването протича по-леко, по-скоро в горните дихателни пътища, но увери, че това не означава, че страната подценява ситуацията.

"Дори и един от петима - спрямо това, което видяхме досега - да има нужда от прием в болница, болниците ще се препълнят с пациенти след няколко седмици", прогнозира той.

"Проследихме много внимателно какво се случва първо в Южна Африка, а след това и в Европа, най-вече във Великобритания, но и в други страни с разпространение на Омикрон. Към този момент изглежда, че трябва да променим системата си на тестване, не защото досегашната е била погрешна, а по-скоро заради поразителния брой хора, които се опитват да си направят ПСР тест.

Миналата седмица правихме по 200 000 теста дневно при само около 9 милиона души население", каза той, но посочи, че продължаването по същия начин е невъзможно.

Дори и да се остави настрана финансовият въпрос - колко струват всички тези тестове, хората чакат с часове - което не е здравословно за самите тях, а и трябва да минат три, четири дни за резултати, което превръща отговора на властите на новата вълна в "напълно неефективен".

"Заради това обявяваме, че хората, при които няма висок риск от заразяване, основно млади, на възраст под 60 г., при които няма рискови фактори, ще бъдат тествани с антигенни тестове. Разрешаваме масово тестване с антигенни тестове у дома", каза д-р Салмон.

Властите в страната са напълно наясно с недостатъците на бързите тестове, които главният лекар изброи: по-малка достоверност в сравнение с PCR; много хора са склонни да не уведомят институциите при положителен тест; не всеки знае как да борави правилно с тестовете.

"Антигенните тестове са много по-малко достоверни от PCR тестовете, но това е реалността", призна д-р Салмон.

Разрешението ще важи и за учениците в образователната система.

Здравните работници и изложеното на по-висок риск от тежко протичане на болестта ще продължат да бъдат тествани с PCR.

Осигуряват се и лекарства. На заразени с коронавируса, при които протича леко, но пък за тях има допълнителни рискови фактори, които могат да доведат пациента до болница, ще се дават такива.

Д-р Салмон говори и за четвърта ваксинална доза, която здравните власти в страната препоръчват на населението над 60 г. и здравните специалисти. Тя не е задължителна и властите не планират да въвеждат задължителна ваксинация с първа доза. Въпреки че все още не е известно дали четвъртата доза ще има същия положителен ефект, здравните власти в Израел са насърчени от ефекта на третата доза сред първите групи, на които е поставена през лятото на 2021 г. Д-р Салмон ги нарече "впечатляващи" - рязко намаляване на случаите на заразени сред населението с трета, бустерна доза, както и на тежкото протичане на болестта при заразените. Затова и третата доза била разширена за приложение сред цялото население.

На въпроса колко често ще е необходимо поставянето на бустерна дома в бъдеще той отговори: „Мисля, че не по-често от веднъж годишно“. Препоръчва също комбинирането на бустерната доза с ваксина против грип през есента „за всички нас“.

Лекарят е оптимист, че тази година ще е последната пандемична за COVID-19, но се въздържа да потвърди или отрече, че вариантът "Омикрон" е "част от решението" на кризата - т.е. че по-лекото протичане означава, че вече виждаме светлина в тунела, наречен КОВИД-19.

Попитан за ефективността от носенето на маски, той заяви, че това е много евтино средство за превенция, на което показа, че е привърженик.

В момента границите на Израел са отворени за напълно ваксинирани чужденци, но това бързо може да се промени с влошаване на епидемиологичната ситуация. Твърде рано е да се планират туристически пътувания към страната през лятото, защото отсега да се каже каква ще е КОВИД ситуацията тогава - дали границите ще бъдат отворени, дали ще има ограничения и ако да, какви биха били те.