OffNews.bg

Избраха членовете на Обществения съвет по правата на пациентите

Определиха членовете на Обществения съвет по правата на пациентите. Имената им бяха утвърдени със заповед на министъра на здравеопазването Христо Хинков, публикувана в сайта на здравното ведомство.

Съветът е консултативен орган към министъра на здравеопазването, който наблюдава и анализира всички дейности, свързани с правата на пациента, изготвя ежегоден доклад по въпросите на правата на пациента и го предоставя на министъра на здравеопазването, анализира прилагането на нормативната уредба в областта на правата на пациента и изготвя предложения за изменението и допълнението ѝ, които предоставя на министъра на здравеопазването, обсъжда и дава становища по проекти на нормативни актове, свързани с правата на пациента.

Кои са членовете му

В него са включени Боряна Ботева, Ангелина Бонева, адв. Христина Николова и д-р Петя Стратиева - представители на Сдружение за развитие на българското здравеопазване; адв. Пламен Таушанов, Анна Илиева и Ренета Антонова - представители на Българска асоциация за закрила на пациентите; Таня Станчева - държавен експерт в отдел „Интеграция на хората с увреждания“ в дирекция „Политика за хората с увреждания, равни възможности и социални помощи“ към Министерството на труда и социалната политика; инж. Петър Вълчев - представител на Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите; Веска Събева - представител на Асоциация на родители на деца с епилепсия; Теодора Ангелова - главен юрисконсулт в дирекция „Правна“ към Национална здравноосигурителна каса; д-р Иван Маджаров – представител на Български лекарски съюз; д-р Борислав Миланов – представител на Български зъболекарски съюз; магистър – фармацевт Анжела Мизова – представител на Български фармацевтичен съюз; Милка Василева, представител на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи; Анастасия Чонгова – и. д. директор на дирекция „Защита на правата на пациентите“ към МЗ.

До месец съветът трябва да избере свои председател и секретар.