OffNews.bg

Гестационен диабет - какво трябва да знаете за него?

ременността е един от най-прекрасните периоди в живота на жените, особено ако протича леко и без никакви усложнения. Важно е жената да продължи да се грижи за себе си, за пълноценното си здраве и високото качество на живот, както преди да настъпят деветте месеца, в които износва бебето, така и по време и след бременността.

Добре е жената да е предварително запозната с някои от усложненията и специфичните състояния, които могат да настъпят по време на бременността.

Какво представлява гестационният диабет?

Гестационният диабет представлява състояние, което, както се разбира и от името му, би могло да се развие по време на бременността. На практика в основата си представлява повишени нива на кръвната захар, заради промяна в начина на “използване” на инсулина от тялото.

Важно е да се направи уточнението, че развитие на състоянието не означава нито, че преди бременността жената е имала диабет, нито, че след раждането ще го има. Също така състоянието може да се развие по време на бременността при жени, които преди зачеването не са имали никакви проблеми с нивата на кръвна захар и инсулин.

Какви са симптомите на гестационния диабет?

Има възможност в немалко случаи гестационният диабет да протече безсимптомно, незабелязано или симптомите му да са много слабо изразени. Това е важно да се знае от бъдещите майки, защото често жената отдава възникналите симптоми на бременността и спецификите в протичането й - гадене, отпадналост, повръщане и др. Ето някои от най-честите симптоми, за които е добре като превенция да следят бременните жени и да се консултират с проследяващия ги специалист:

Заради припокриването на някои от признаците, сигнализиращи състоянието с тези от първите месеци на бременността, е добре да информирате редовно лекуващия ви лекар за състоянието си, за да може той - на базата на изследвания и тестове - да установи дали се касае за това състояние.

Причини и рискови фактори за гестационния диабет и как да го избегнете?

Комплексни са причините и факторите за развитието на това състояние. Съществуват редица фактори и предпоставки, които допринасят и/или са в основата на по-високия риск от развитие. Сред тях са:

Състоянието изисква добър и навременен контрол, защото в противен случай крие рискове за пълноценното протичане на самата бременност, за жената и за бебето. Нелекувано и недобре контролирано от лекар-специалист състоянието може да доведе до усложнения и рискове като високо кръвно налягане, прееклампсия, да увеличи риска от развитие на диабет тип 2 при жената на по-късен етап и др.

Как се диагностицира гестационният диабет?

Диагностицирането става чрез вземане на кръв и изследване на кръвната захар. Диагнозата се поставя, когато по време на бременност при изследване на захарта се установят следните показатели:

Позволени и забранени храни при гестационния диабет

Ако по време на бременността жената има съмнения за развитие на състоянието и забелязва някои от симптомите му, преди всичко е важно да се консултира с проследяващия я лекар и със специалист ендокринолог и под тяхно ръководство да предприеме необходимите стъпки за добър контрол. Необходимо е също така да се придържа към специфична диета или хранителен режим, при които се избягват консумациите на определени храни и се насърчава тази на други.

Ето няколко важни съвета, към които да се придържа бременната жена с диагностициран гестационен диабет:

Независимо дали се касае за контрола на състоянието, или за режима на хранене, почивка и движение - основно правило е да следвате препоръките и съветите на вашия лекуващ лекар или специалист - ендокринолог.