Гестационен диабет - какво трябва да знаете за него?
ременността е един от най-прекрасните периоди в живота на жените, особено ако протича леко и без никакви усложнения. Важно е жената да продължи да се грижи за себе си, за пълноценното си здраве и високото качество на живот, както преди да настъпят деветте месеца, в които износва бебето, така и по време и след бременността.
Добре е жената да е предварително запозната с някои от усложненията и специфичните състояния, които могат да настъпят по време на бременността.
Какво представлява гестационният диабет?
Гестационният диабет представлява състояние, което, както се разбира и от името му, би могло да се развие по време на бременността. На практика в основата си представлява повишени нива на кръвната захар, заради промяна в начина на “използване” на инсулина от тялото.
Важно е да се направи уточнението, че развитие на състоянието не означава нито, че преди бременността жената е имала диабет, нито, че след раждането ще го има. Също така състоянието може да се развие по време на бременността при жени, които преди зачеването не са имали никакви проблеми с нивата на кръвна захар и инсулин.
Какви са симптомите на гестационния диабет?
Има възможност в немалко случаи гестационният диабет да протече безсимптомно, незабелязано или симптомите му да са много слабо изразени. Това е важно да се знае от бъдещите майки, защото често жената отдава възникналите симптоми на бременността и спецификите в протичането й - гадене, отпадналост, повръщане и др. Ето някои от най-честите симптоми, за които е добре като превенция да следят бременните жени и да се консултират с проследяващия ги специалист:
- умора, отпадналост, гадене, повръщане;
- често уриниране;
- силна/повишена жажда;
- световъртеж/ замаяност;
- вариране на теглото - рязко отслабване или рязко напълняване;
- по-големи размери на плода спрямо гестационната седмица.
Заради припокриването на някои от признаците, сигнализиращи състоянието с тези от първите месеци на бременността, е добре да информирате редовно лекуващия ви лекар за състоянието си, за да може той - на базата на изследвания и тестове - да установи дали се касае за това състояние.
Причини и рискови фактори за гестационния диабет и как да го избегнете?
Комплексни са причините и факторите за развитието на това състояние. Съществуват редица фактори и предпоставки, които допринасят и/или са в основата на по-високия риск от развитие. Сред тях са:
- високо кръвно налягане;
- семейна обремененост;
- при по-голяма възраст на майката;
- затлъстяване;
- наднормено тегло;
- многоплодна бременност;
- предхождащи бременности, които са приключили със спонтанен аборт.
Състоянието изисква добър и навременен контрол, защото в противен случай крие рискове за пълноценното протичане на самата бременност, за жената и за бебето. Нелекувано и недобре контролирано от лекар-специалист състоянието може да доведе до усложнения и рискове като високо кръвно налягане, прееклампсия, да увеличи риска от развитие на диабет тип 2 при жената на по-късен етап и др.
Как се диагностицира гестационният диабет?
Диагностицирането става чрез вземане на кръв и изследване на кръвната захар. Диагнозата се поставя, когато по време на бременност при изследване на захарта се установят следните показатели:
- кръвна захар на гладно ≥ 5,1 ммол/л;
- на първи час от натоварването с глюкоза ≥ 10,0 ммол/л;
- на втори час от натоварването с глюкоза ≥ 8,5 ммол/л.
Позволени и забранени храни при гестационния диабет
Ако по време на бременността жената има съмнения за развитие на състоянието и забелязва някои от симптомите му, преди всичко е важно да се консултира с проследяващия я лекар и със специалист ендокринолог и под тяхно ръководство да предприеме необходимите стъпки за добър контрол. Необходимо е също така да се придържа към специфична диета или хранителен режим, при които се избягват консумациите на определени храни и се насърчава тази на други.
Ето няколко важни съвета, към които да се придържа бременната жена с диагностициран гестационен диабет:
- добре е да се намали приема на въглехидрати, тъй като въглехидратните храни са тези, които оказват най-голямо въздействие върху захарта;
- увеличете приемът на фибри - храните с високо съдържание на фибри са много полезни за доброто храносмилане и не повлияват драстично нивата на кръвната захар;
- консумирайте сезонни плодове - бъдете внимателни и умерени с тези, съдържащи най-много захар;
- консумирайте достатъчно сезонни зеленчуци;
- пийте достатъчно вода и не оставяйте тялото си да се дехидратира;
- хранете се умерено и оптимално - на често, но в по-оптимални количества, не преяждайте и не пропускайте хранения за деня.
Независимо дали се касае за контрола на състоянието, или за режима на хранене, почивка и движение - основно правило е да следвате препоръките и съветите на вашия лекуващ лекар или специалист - ендокринолог.