OffNews.bg

Евроексперти: България спешно трябва да приеме национален антираков план

България трябва спешно да приеме свой собствен Национален антираков план, който да включва структуриране на грижите за пациентите и цялостна политика за превенция, диагностика и лечение на онкологичните заболявания. Това заяви проф. Тит Албрехт, Ръководител на Центъра за здравни грижи към Националния институт по обществено здраве на Словения, по време на Осмата годишна конференция на Българската асоциация по медицинска онкология (БАМО).

В рамките на конференцията се проведе виртуално медийно събитие за насърчаване на създаването на Национален раков план у нас. То е част от програмата на Pfizer за мобилизиране на експерти по политики, академични среди и медии, с цел подобряване на стандартите за профилактика и ранна диагностика на рака и грижата за пациентите в България.

Проф. Тит Албрехт се спря върху различията в честотата на раковите заболявания и смъртността от рак между страните от Западна и Източна Европа, като подчерта, че са необходими множество подходи и мерки за преодоляването им.

Според него създаването на антираков план ще улесни достъпа на българските граждани до ранна диагностика, своевременно започване на терапия и последващи грижи. Нужно е и развитие на цялостна ракова инфраструктура с изграждане на няколко свързани комплексни онкологични центъра и мрежи за контрол на рака.

Освен това е необходимо да се осигури строга акредитация на тези структури и контрол на качеството. В раковия план трябва да бъде предвидено и разработване на национални стандарти за качество и насоки за пациентите, каза още евроекспертът.

„Важно е да удвоим усилията си за премахване на раковите неравенства, фокусът трябва да е насочен към усилия за контрол и изследване на рака, особено в страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Това заяви проф. Марк Лоулър от Европейската ракова организация. 

Той отбеляза, че онкологичните заболявания са причина за смъртта на един европейски гражданин на всеки 3 минути. Проф. Лоулър отчете усилията на ЕС в борбата с рака чрез създаването на Европейския раков план и значителното увеличение на бюджета за здравеопазване.

Доц. Желязко Арабаджиев, Началник на Клиниката по медицинска онкология в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, който откри събитието, отчете различията по отношение на онкологичните заболявания между страните в Европа. В Източна Европа например смъртността е значително по-висока в сравнение със Западна (33%), а продължителността на живот е по-малка. При почти всички случаи на рак в страните от Източна Европа, диагностицирането на болестта става случайно при посещение на лекар по друг здравословен проблем. Причината за това е лошата превенция и късната диагностика, коментира доц. Арабаджиев.

Лектори на събитието бяха проф. Тит Албрехт, Ръководител на Центъра за здравни грижи към Националния институт по обществено здраве на Словения и проф. Марк Лоулър, ръководител на катедрата по транслационна геномика на рака към Центъра за изследване на рака Патрик Джонстън на университета в Белфаст, член на борда на Европейската ракова организация (E.C.O.) и съпредседател на асоциираната към нея мрежа, с фокус COVID-19 и рак.