OffNews.bg

Едно от 10 деца е "имунизирано" за СПИН

Едно на десет деца има имунна система, която предотвратява развитието на СПИН, става ясно от изследване на учени от Оксфорд, цитирано от Би Би Си.

Нелекувана ХИВ инфекция убива 60% от заразените деца в рамките на две години и половина.

Учените обаче изследвали кръвта на 170 деца от Южна Африка, заразени с ХИВ, които не са лекувани, но въпреки това не са се разболели от СПИН.

Тестовете показали, че вирусът се е разпространил във всеки милилитър от кръвта им. Обичайната реакция би била имунната система да започне да работи усилено, за да се справи с инфекцията, или човекът да се разболее сериозно. При тези деца обаче не се е случило нито едно от двете.

Имунната им система игнорира вируса доколкото е възможно, обяснява проф. Филип Гулбер, един от учените в Оксфорд, направили откритието.

По думите му най-важната част от откритието им е това, че СПИН няма връзка толкова с ХИВ, колкото с рекацията на имунната система в борбата с вируса.

Начинът, по който 10% от децата реагират на вируса, има поразителна прилика с начина, по който реагират над 40 вида примати се справят с вируса. 

Тази защита срещу вируса на СПИН е почти напълно уникална за децата. Те имат относително толерантна имунна система, докато имунната система на възрастните би направила почти всичко, за да се прави напълно с вируса.

Това все пак не означава, че децата са напълно защитени, тъй като докато растат, имунната им система съзрява и съществува риск да развият СПИН.

Засега не е ясно дали би било безопасно тези деца с по-особена имунна система да не се лекуват срещу ХИВ. Още повече, че на дневен ред стои и въпросът за превенцията на предаването на вируса на сексуални партньори в юношеска възраст.