OffNews.bg

Доц. Кунчев: Подобна епидемия не сме имали досега. Важното е да не счупим държавата

"Подобна епидемия не сме имали досега. Целта е по-малко хора да се заразят и по-малко да умрат", каза доц. Ангел Кунчев на редовния брифинг на оперативния щаб.

Според него главната цел е "да не счупим държавата".

Четири остават положителните проби за коронавирус у нас, съобщи шефът на щаба ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Изследвани са 84 от пробите на тестваните в Плевен и 47 от Габрово. Всички са отрицателни. 

Започват да се прилагат и бързи тестове, за да се отсеят рисковите пациенти, но за да се удостовери положителна проба, резултатите трябва да са потвърдени от Националната лаборатория, уточни Мутафчийски. 

Повишено е нивото на риск за пътуване в Италия, подобни мерки има и за някои райони на Франция. Външното министерство не препоръчва пътуванията в тези дестинации, съобщи представител на ведомството.

По думите на проф. Мутафчийски потокът на пътуващите през последните дни се е увеличил - над 10 000 души пътуват извън страната, което е необичайно, предвид че допреди да бъдат съобщени първите случаи на коронавирус у нас, пътникопотокът не е превишавал 8 000 души.

Габрово и Плевен са моделът, по който ще се действа в условията на коронавирус, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Кунчев.

Според него удовлетворяващото е, че медиците реагират спокойно, лечението на пациентите протича според приетите стандарти. Бързо се установяват контактните лица - близо 300 проби са взети от двата града до момента.

По думите му до края на седмицата грипната вълна ще отшуми и страната ще излезе от високите стойности.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания обясни, че всяка доказано положителна проба от Националната лаборатория се изпраща в референтната за ЕС лаборатория в Берлин, затова не бива да има съмнения в достоверността на тестовете.

Утре ще бъдат готови резултатите от 89 проби от Плевен и 47 от Габрово.