OffNews.bg

Доц. Кунчев: Д-р Мангъров първо да види как се лекува в ковид отделение и после да дава съвети

Д-р Мангъров първо да влезе и види как се лекува в едно ковид отделение и после да дава съвети. Омръзна ми да коментирам изявления на хора, които не са лекували болни с коронавирус. Това заяви по bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

Репликата му беше отговор на думите на доц. Мангъров, че д-р Кунчев му е звъннал и го предупредил "да си затваря устата".

"Не съм използвал тези думи, разбира се, но го предупредих да спре да говори, че от маските няма смисъл, защото така обърква хората", каза от своя страна доц. Кунчев. Той допълни, че мерките, които се прилагат у нас, са валидни в цял свят, препоръчват се от СЗО и престижни центрове по контрол на заболяванията. Според него, конкретно за децата, шлемът е по-подходящ, тъй като е по-удобен и по-лесно се диша.

Здравният инспектор обясни и какъв ще е редът при установяване на дете с коронавирус. Епидемиологът е човекът, който изследва кръга от контактни лица. Когато има съмнения за случай в организиран колектив (ясла, градина или училище) тестовете, които трябва да се правят на определените контактни лица, ще се плащат от държавата. Няма да се поставят под карантина родители на деца, които са били контактни, уточни здравният инспектор.

По думите му от началото на епидемията няма случай на отказ за тестване и човек да е бил глобен. Напротив, проблемът е да осигурим на всички желаещи тестване, каза той.

В коментар за новата вълна на инфекцията и мерките по света здравният инспектор каза, че доколкото зависи от него КПП-та няма да има, защото пречат на нормалния живот, на икономиката и не са от чак толкова голямо медицинско значение.

"Не мисля, че ще се върне такова блокиране, каквото имаше в началото на епидемията“, подчерта доц. Кунчев.

Той изрази своето притеснение от данните за смъртността и засягането на медицинските работници у нас.

„Процентът положителни резултати не е еднакъв в месеците на пандемията. Ако видите, това което изкарваме като положителни проби в Националния център по заразни и паразитни болести, в отделните дни процентът е между 15-20-22%. Там изследваме контактни хора, които са с клиника и лежат в болници. Това е нормално.

Ниският процент идва от хората, които отиват на почивка в Гърция и си правят проби по желание“, обясни той.

Доц. Кунчев препоръча хората с хронични заолявания да си поставят противогрипни ваксини, както и всички, които имат желание да се защитят, но уточни, че както у нас, така и по света има недостиг на такива препарати, въпреки че страната ни е поръчала определени количества.

"До края на седмицата ще предложим прагове, при които може да се затварят класове и училища, но при динамична епидемия като тази фиксирането на цифри не е добър подход. Има разлики в организацията на различните училища и е най-добре да се действа според конкретния случай, а не по общи правила. Доц. Кунчев подчерта ролята на областните кризисни щабове при вземане на мерки. 

В момента България е на 19 място по заболеваемост от 21 европейски страни. Испания, която е водеща по разпространение на инфекцията през последните 14 дни, е с 12 пъти по-висок ръст от нас, уточни здравният инспектор.