OffNews.bg

Доц. Гломб: Омикрон печели битката със заобикаляне на имунитета, не толкова със заразност

Омикрон не е по-заразен, той печели битката със заобикаляне на имунитета, обясни по bTV вирусологът доц. Наталия Гломб от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

"За съжаление, човешкият живот е опасно начинание и се случва дори дете да почине от коронавирус, затова трябва да осигурим безопасна среда, който може да се ваксинира, за да са по-малко преносителите на инфекцията, включително и сред персонала на детските градини и училищата", посочи вирусологът.

По думите ѝ смесените инфекции (коронавирус и грип) не са нещо ново, такива случаи е имало и при предишни вълни. В тези случаи има риск от по-тежко протичане на заболяването, посочи доц. Гломб.

"Има смъртни случаи от Омикрон. По-оптимистични са нещата, там където ваксинационното покритие с бустерна доза е високо. В Дания бяха отчетени над 40 000 случая и само 17 починали. Това е ярко доказателство, че ваксините имат ефект", каза тя.

Експертът от НЦЗПБ потвърди, че бързите антигенни тестове дават фалшивоотрицателни резултати при Омикрон, особено ако се правят през първите 1-2 дни след установяване на симптоми. По думите на вирусолога най-достоверен остава PCR тестът, когато се взема правилно - от носоглътката.

Според доц. Наталия Гломб е неразумно да се чакат новите варианти на ваксините при положение, че бустерната доза има над 80% ефективност при Омикрон. 

Тя не споделя всеобщия оптимизъм, че се вижда краят на пандемията: "Аз съм вирусолог и уважавам инфекциозните болести. Врагът трябва да се уважава и гардът да не се сваля", категорична бе доц. Гломб.