OffNews.bg

До месец да се дава отговор по жалбите срещу решения на ТЕЛК, предвижда законопроект

От три на един месец да бъде намален срокът за произнасяне на Националната експертна лекарска комисия по жалбите срещу решения на ТЕЛК-овете, предвиждат промени в Закона за здравето.

Причината е, че докато текат обжалванията, хората с трайно намалена работоспособност не могат да получават помощ.

Друга промяна в закона предвижда да се прецизира регистърът на психичноболните. „Измененията целят да се избегнат неяснотите, породили множество опасения за злоупотреби – кой и как ще бъде вписван в регистъра на хората с психични заболявания“, се казва в мотивите на здравното министерство.

Според специалистите, съществуващите в момента текстове не са достатъчно ясни и в този регистър може да попадат хора, които са имали депресия, краткотрайни временни разстройства и други подобни.

Според новия текст хората, които ще попадат в регистъра, ще са само пациенти с психични разстройства, настанени за задължително лечение, както и такива, за които е постановено принудително лечение по Наказателния кодекс.

Здравното министерство предлага и една друга промяна в Закона за здравето, която се коментира отдавна – само лекари да могат да бъдат консултанти по диетика, хранене, лечебно гладуване и това вече да не попада в неконвенционалните методи за лечение, практикувани и от неспециалисти.