OffNews.bg

ДБ обсъжда създаване на съвет по здравеопазване към парламента

Демократична България обсъжда и ще предложи създаването на орган към Народното събрание, който да позволява да се продължават държавните политики между различните парламенти, обяви депутатът от ДБ Александър Симидчиев пред БНТ. 

"Както има фискален съвет, който е с 6-годишен мандат и минава през няколко парламента, така да се направи подобен съвет за здравеопазването, който да включва на паритетен принцип всички политически партии, за да може политиките, свързани със здравеопазването, да имат един устойчив орган, който да надвишава мандата на един парламент", обясни пулмологът.

Той допълни, че причина за високата смъртност от COVID у нас е демографската картина - населението е застаряващо и болно, а системата не работи оптимално.

Според Симидчиев създаването на кадри е проблем, който не може да бъде решен бързо.

"Един висш медицински кадър се създава с минимум 6 години следване и още 5 до 10 г. специализация. За средния медицински кадър са необходими поне 5-6 години", подчерта той.

Парите не са основната причина младите лекари да заминават в чужбина, а кариерно развитие и несигурността какво ще се случи с тях след 5-10 г., смята депутатът.

Бюджетът за здравеопазване нараства по-бързо от БВП, но здравеопазването ни остава най-зле финансираното в Европейския съюз, коментира още той.

"Здравеопазването ни има структурни проблеми, които не са въпрос на финанси, а на управление, затова управлението на процеса в сектора е ключов приоритет", заяви Александър Симидчиев.