OffNews.bg

Д-р Родина Несторова: Остеопорозата е напълно лечима до първото счупване

420 000 българки страдат от остеопороза. 1 от 3 жени над 50 г. преживява фрактура, вследствие на болестта. През октомври стартира кампания "Не се пречупвай", посветена на борбата със заболяването. 20 октомври е Световният ден за борба със заболяването.

Остеопорозата може да няма симптоми до първата фрактура, когато се болестта се вижда и на обикновена рентгенова снимка – силно намалена костна плътност, която ни прави чупливи, казва ревматологът д-р Родина Несторова. По думите ѝ най-опасни са бедрените фрактури, Всяка четвърта жена (около 25%) и всеки трети мъж (около 35%) умират в рамките на една година, след като получат бедрена фрактура. Статистиката показва, че бедрените фрактури се нареждат на четвърто място след исхемична болест на сърцето, деменцията и рака на белия дроб. Спасението е в ранното лечение, категорична е д-р Несторова, началник на Ревматологичен център „Света Ирина“.

Д-р Несторова, кои са рисковите фактори за възникване на това заболяване?

Рискови фактори за остеопорозата са възрастта, полът - по-често се среща при жени над 50 г. в менопауза; родител с бедрена фрактура; тютюнопушене; алкохолизъм; ниско телесно тегло; хронични заболявания; лекарства; обездвижване. Тютюнопушенето увеличава с 29% риска от остеопороза и с 68% риска от фрактура на бедрената кост.

Има ли заболявания и лекарства, които също могат да предизвикат остеопороза?

На първо място това е ревматоидният артрит и всички възпалителни ставни заболявания, на които е представител той. Такива са псориатичния артрит, анкилозиращият спондилит, хроничните реактивни артрити. Не мога да не отделя внимание на т. нар. колагенози, това са системни заболявания на съединителната тъкан, които сами по себе си могат да доведат до остеопороза заради патогенетичния процес на заболяването. Тук се включват и цитокините, благодарение на които намалява костната плътност.

Да не забравяме ендокринните заболявания – такива са хиперфункцията на щитовидната жлеза и хиперфункцията на паращитовидните жлези, както и много други ендокринни заболявания. Всяко хронично бъбречно заболяване е реален риск за остеопороза, чернодробната недостатъчност, проблемите на гастро-инсценалния тракт – тежки заболявания каквито са хроничния хеморагичен колит, болестта на Крон, малоабсорбцията – недостатъчното всмукване на хранителни вещества заради бързата евакуация на храната. Всички болести, които водят до обездвижване. Обездвижването смазва, намалява функцията на клетките, които градят костите - остеобластите. Няма градеж на костта, когато има инвалидизация. Надмощие вземат клетките, които изяждат, резорбират костта. СПИН също води до остеопороза.

Коронавирусната инфекция сред тези заболявания ли е?

Тъй като при някои пациенти се наблюдава цитокинова буря няма как от тази цитокинова буря да не се стига и до това. При COVID-19 проблемът не е толкова самото заболяване, колкото лечението, тъй като тежкият COVID-19 се лекува с кортикостероиди, лекарства, които които буквално водят до изяждане на костта.

Кои медикаменти влияят негативно на костната плътност?

Кортизонът е на първо място. Имуносупресорите също, особено при трансплантираните пациенти; лекарствата, които се приемат за разреждане на кръвта - дългата употреба на хепарин също води до остеепороза; антидепресантите – има една много голяма група от ежедневната практика; лекарствата против гърч; антиепилептичните лекарства.

Доживотна ли е терапията и какво се постига с нея - увеличава ли костната плътност или само стопира процесите?

Целта на лечението е да се увеличи костната плътност, така че тя да се върне до нормата, в резултат на което спира чупенето на костите, т. е. не се стига до фрактура. Една остеопороза може да се излекува тогава, когато няма никаква фрактура. В оптималния случай заболяването е доказано с остеодензитометрия и лечението започва. Минимумът лечение е три години, за някои лекарства до 5 години. През този период се излиза от остеопорозата, пациентът е излекуван, след което има само поддръжка с витамин Д3, с калций и с някои други медикаменти.

Когато вече има фрактура или множество фрактури, тогава не можем да кажем, че ще я излекуваме, лекува се до живот. Дори при лека остеопороза, след фрактура, болестта мигновено се превръща в тежка, затова акцентирам върху факта да не допускаме фрактура. Ако се стигне дотам много трудно се излиза от този каскаден механизъм.

И все пак превенция има - казвате, че това са двигателната активност и рационалното хранене. Коя храна храни костите?

Това е храната, която доставя калций и витамин Д3. За радост, почти всички храни съдържат калций, но в най-големи количества е в млякото и млечните продукти. Препоръчваме средиземноморската диета; месото, защото е богато на протеини, а протеините са основен градеж за всяка кост. Силно препоръчително е движението – поне 30 минути на ден силови натоварвания – бързо ходене, бавно тичане, фитнес, качване на стълби. Ако 30 минути на ден качваме стълби е добре, стига да имаме здрави стави.

Всяко физическо натоварване е добро дошло и за костите, и за мускулите. Рецепторите на витамин Д3 са в мускулите. Благодарение на това, когато имаме добра физическа активност, дори пилатес, ние всъщност натоварваме мускулите. А когато имаме здрави мускули дори остеопоротичната кост трудно се чупи.