OffNews.bg

Д-р Мирослав Спасов: Все още има проблеми с е-направленията

Все още имаме проблеми с издаването на е-направления. За съжаление, шумно прокламираното въвеждане на е-здравеопазване все още не работи, каза по БНР общопрактикуващият лекар от столицата д-р Мирослав Спасов.

По думите му при джипитата все още има грешки, независимо коя софтуерна компания ги обслужва, но "най-голямата драма" е в лабораториите и при специалистите от извънболничната помощ.

Ще дам един пример. Ако аз съм издал направление за консултация по електронен път отсреща в лабораторията или колегата-специалист не може да изтегли направлението и получаваме десетки телефонни обаждания, което затруднява работата ни и бави пациентите.

Според д-р Спасов проблем има и в софтуера, и заради това, че колегите му не са обучени да работят с него.

Е-здравеопазването беше въведено на 1 юни, с всичките му грешки. Получихме указания по имейлите и към днешна дата все още не работи ефективно. Да не коментирам, че по електронен път се издават само някои бланки, останалото е на хартия, обясни лекарят и допълни: 

Искам да изпълня ролята на държавата в едно важно послание към българските граждани: независимо, че има опция да се издават документи по електронен път, остава задължението на пациента да посети лекарския кабинет, да бъде извършен преглед и след преценка от лекар да му бъде издаден съответния е-документ. Не може пациентите да се обаждат по телефона на личните си лекари и да нареждат да се издава направление все едно си поръчват пица от някое заведение. Това категорично трябва да се преустанови, каза д-р Спасов.

Той подчерта, че е-направленията не отменят чакането пред кабинетите, тъй като трябва да бъде извършен преглед, да се снеме анамнеза и една тогава пациентът да бъде насочен към нужния специалист.

Д-р Славов каза още, че все още няма отговор от здравните власти как е гарантирана защитата на личните данни, които се събират в досието на пациента, предвид случаите на изтичане на данни. Той подчерта, че информацията в тях е чувствителна и не бива да става достъпна за когото и да е.

По повод е-досиетата лекарят посочи, че информацията за заболявания, които пациентите са имали преди въвеждането на електронното здравеопазване вероятно няма да бъде вкарана в досието, защото няма кой да се наеме да прави това. Личните лекари попълват данни едва от 1 юни тази година.