OffNews.bg

Болници изискват неправомерно PCR тестове за сметка на пациента

Болници изискват неправомерно PCR тестове за сметка на пациента при прием, установи проверка на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" след множество сигнали на граждани.

"Наличието на тест за COVID-19, заплатен от гражданите, не може да бъде условие за прием или консултация със специалист в лечебните заведения", се казва в становището на Агенцията откъдето допълват, че са били извършени извънредни проверки по многобройни сигнали от граждани, институции и медии за въведено от различни лечебни заведения изискване за задължително изследване за COVID-19 за сметка на здравноосигурените пациенти, на които предстои хоспитализация.

Такова изискване представлява необосновано ограничаване на основно право на пациента – правото на достъпна и качествена здравна помощ, прогласено в Закона за здравето, се казва още в документа.

Становищата, които ИАМН публикува на своята интернет страница, са по конкретни въпроси и казуси, свързани с дейността на всички лечебни заведения. Те се изготвят след анализ на установени типични нарушения в дейността на лечебните заведения за болнична помощ. 

Документът се публикува с превантивна цел, така че да предоставят възможност на всички заинтересовани лица да предотвратяват допускането на погрешни практики в работата си.

Пълният текст можете да намерите тук.