OffNews.bg

Бойко Борисов с глоба от 300 лева, не носил маска в Рилския манастир

Премиерът Бойко Борисов ще бъде глобен с 300 лв., защото не е носил предпазна маска по време на посещението си в Рилския манастир днес. Това стана ясно след съобщение на пресцентъра на здравното ведомство.

Всички лица, които са били в църквата на Рилския манастир при посещението на министър-председателя в Светата обител, без предпазна маска на лицето, ще бъдат глобени, уверяват от МЗ.

На премиера, членовете на екипа му, журналистите, операторите, фотографите и всички други, които са били в църквата, ще бъдат връчени актове на административно нарушение заради неспазването на противоепидемичните мерки и в частност за нарушаване заповедта на здравния министър, с която от днес на закрити обществени места е задължително носенето на защитна маска или друго предпазно средство, покриващо носа и устата, гласи съобщението.

Глобата за неносене на предпазна маска е 300 лв. Мярката беше възстановена като задължителна за всички закрити пространства заради повишения брой положителни проби за COVID-19 у нас. Намерението на щаба и здравното министерство беше оповестено на брифинг преди дни

Припомняме, че новите мерки са в няколко посоки - 50% капацитет на залите при мероприятия на закрито; задължително носене на маски и спазване на дистанция от 1,5 метра на закрити обществени места; 1000 души в сектор по време на футболни мачове и засилен контрол по спазването им.

Здравният министър съобщи също, че до края на тази седмица ще има решение дали извънредната епидемична ситуация ще се удължи и след 30 юни.