OffNews.bg

Бесарабска българка търси помощ за онкоболния си баща в България

Лили Михайлова е бесарабска българка, която търси помощ в социалните мрежи, за да стигне до България с онкоболния си баща, съобщи БНР.

Преди две седмици възрастният мъж е опериран и е премахнат бъбрека му. Впоследствие състоянието му се влошава. На 2 март той е трябвало да продължи лечението си с химиотерапия в Одеса, но заради войната в Украйна това е невъзможно.

Лили разказва, че въпреки честата въздушна тревога, в Одеса все още е "добре":

"Ние сме на 130 километра от Одеса. Сега всичко е наред, добре мина нощта, но всеки ден по няколко пъти се чува тревога. Моля хората, които знаят, да кажат как може да осигурим линейка от София до Одеса. Засега, за съжаление, не е възможно да започне терапия тук. Не знам и дали е и целесъобразно да го превеждаме до София, защото може да се окаже рисково едно такова дълго пътуване", обясни дъщерята.

Жената казва още, че нейната сестра живее в България, затова и тя се е насочила към търсене на помощ тук. Вече е успяла да се свърже с директора на Онкохематологичната болница в София, д-р Константинов, който я е уверил, че баща ѝ може да бъде лекуван безплатно.

Баща ми е с двойно гражданство, уточни Лили и посочи, че потърсила помощ у нас, тъй като в Западна Европа подобно лечение ще трябва да се заплати.

"Чакаме все още лекарско мнение дали е удачно баща ми да пътува, тъй като е много зле. Ако решим да тръгнем, ще ни е нужна линейка с екип, който да може да му окаже помощ, ако стане нужда. Имаме средства, макар че вероятно няма да са достатъчни, но баща ми има и някаква осигуровка в България", каза тя.