OffNews.bg

Банката за майчина кърма отбелязва Световния ден на дарителството на майчино мляко

Световния ден на дарителството на майчино мляко ще отбележи общинската „Банка за майчина кърма“ на 19 май. Инициативата тази година е под наслов „Солидарността е сила“ и цели да изрази благодарността към жените, дарили за здравето на новородени и недоносени бебета.

„Банка за майчина кърма“ в София е единствена по рода си в България и една от малкото подобни структури на Балканския полуостров.

За много от бебетата пастьоризираната донорска майчина кърма е единствената алтернатива за оцеляване и хранене поради спецификата на здравословното им състояние.

В последните 15 години над 2000 хиляди жени само в района на София са дарили доброволно над 90 хиляди литра майчино мляко, за да помогнат оцеляването на малки недоносени бебета или бебета в риск.

Само през миналата година Банката е помогнала на близо 60 бебета, предоставяйки така важното за здравето им майчино мляко.

Дарената кърма спасява живота на преждевременно родени деца с ниско тегло, бебета с усложнения, които имат нужда от кърма, за да преодолеят кризисен период в израстването и формирането на добре функциониращи вътрешни органи.

Дарителството на майчино мляко, в комбинация с компетентната медицинска грижа, има животоспасяващо значение за редица много тежки състояния, с които малките недоносени деца се сблъскват и могат успешно да преодолеят.

Банка за майчина кърма има важна социална роля, като събира майчино мляко от донори-доброволци, изследва го за своя сметка, преработва го по най-високи хигиенни стандарти и го предоставя на нуждаещи се.

В нея се извършват и редица помощни действия безвъзмездно като безплатни консултации за бъдещи родители, консултации в подкрепа на кърменето на новородени и насоки за храненето на майката и детето.

Банката съществува от края на 80-те години на миналия век и за повече от 30 години е подкрепила хиляди жени в първите седмици след раждането на техните деца. Преработила е тонове дарено майчино мляко и има огромен принос в подкрепата на най-уязвимите в обществото – недоносените и/или болни новородени и техните майки.

Събитието, което ще започне в 14 часа, ще събере заедно жени-донорки на майчино мляко с майките на порасналите и вече здрави деца, на които Банка за майчина кърма е помогнала. Събитието ще се проведе в четвъртък в сградата на Банка за майчина кърма на адрес София в ж.к. „Гевгелийски“, ул.“Сава Михайлов“ №57.