БАН доказа, че оцветители в храните причиняват рак. Вижте кои са
Шест оцветители и консерванти в храните увреждат ДНК-то и са потенциални причинители на рак, доказаха категорично учени от БАН.
Опасните "Е-та", както се обозначават по етикетите, се съдържат в консерви, меса, колбаси, оцветени сладкиши и дори в кафето.
Експериментите са проведени в Лабораторията по молекулярна генетика в Института по молекулярна биология на БАН под ръководството на доц. Георги Милошев, съобщава в. "24 часа".
Учените са стигнали до резултати за 14 Е-та. Шест от тях са най-добре проучени и заключенията вече са отразени в публикации в авторитетни международни научни списания. Изследването е финансирано с 8200 лв. от Националния фонд "Научни изследвания" към МОН.
Ето кои са 6-те опасни съставки и къде се срещат най-често:
Е250 (натриев нитрит) - консервант в месни продукти;
Кофеин (като добавка) - има го в чая, кафето, млечния шоколад;
Е132 (индиго кармин) - оцветител със син цвят за пюрета, конфитюри, дъвки;
Е127 (еритрозин) - оцветител в дъвки, бонбони, конфитюри, сосове;
Е143 (Фаст грийн) - оцветител в плодови сокове, десерти, конфитюри;
4-ААР (4-аминоантипирин) - ползва се във фармацията, а аналгетично, антипиретично и противовъзпалитено действие.
Изследваните Е-та увреждат ДНК и в концентрации от 10 до 1000 пъти по-ниски от допустимите, са установили още учените.