OffNews.bg

България е поръчала по-малко ваксини, защото...

Ако ваксините бяха започнали да идват, както сме ги договорили, щяхме да ваксинираме по 600 000 души приблизително всеки месец. Затова в писмото до Европейската комисия премиерът настоя да се спазват договорките, каза по време брифинга на здравните власти министър Костадин Ангелов.

Той обясни и защо страната не се е възползвала от пълната си квота за всеки вид ваксина:

"Ако бяхме поръчали пълната квота, трябваше да платим 600 млн. лв. Изхождайки от желанието на хората да бъдат ваксинирани, при 7 млн. население, включително и децата, поръчахме толкова, че да бъдат достатъчни за всички желаещи. Ако бяхме поръчали цялото количество по квота, щеше да има въпроси това безстопанственост ли е, с тези пари, които сме дали, не можехме ли да купим хеликоптери, да оборудваме или построим болници. Въпросът е друг – защо фирмите производители не си изпълняват ангажиментите", каза здравният министър.

Според него "историята не започва и не завършва с Пфайзер/ Бионтех".

"Започва от месец август със сключения от Европейската комисия договор с "Астра Зенека". Първата доставка от тази ваксина трябваше да бъде в края на декември миналата година. Количествата от тази ваксина бяха 4,5 млн. дози. В разговор с общопрактикуващите лекари, те заявиха, че предпочитат да ваксинират с тази ваксина, защото логистиката ѝ е по-лесна", добави Ангелов.

И още от обясненията му:

"Оказа се обаче, че "Астра Зенека" намалява доставките с 40% от заявените. Тогава България компенсира с втора векторна ваксина и поръча 2 млн. дози от  ваксината на Янсен, която отначало беше обявена като двудозова, после се стигна до еднодозова.  Когато разбрахме, че Пфайзер/Бионтех намаляват дозите, решихме да поръчаме допълнителни 460 000 дози от ваксината на Модерна. Договорът със Санофи е на Европейската комисия, но тази ваксина ще бъде готова до края на годината. Моля да не се казва част от истината, а да се започне от август до този момент."

Ангелов каза още, че не знае какво се е случило с остатъка от квотата ни за ваксини, тъй като правителството няма "под никаква форма отношения с производителите".

"Има информация за изнасяне на над 30 млн. дози от ЕС към други държави, но не знам дали е така", добави министърът.

Той отново подчерта, че няма никакви медицински доказателства, че ваксината на "Астра Зенека" причинява тромбози и съобщи, че днес следобед ЕМА ще излезе със заключение по сигналите за смъртни случаи след ваксинация с препарата. Най-късно утре се очаква експертизата по случая в Пловдив, съобщи здравният министър.

Той уточни, че в момента на склад има 100 000 дози от ваксината на "Астра Зенека", с РНК ваксини се правят имунизации по фазите.