OffNews.bg

Андреева: Ако няма резултат от мерките в здравеопазването, ще си тръгна

Ако няма резултат след всички мерки, които сме предприели, ще си тръгна. Това заяви здравният министър Таня Андреева пред bTV.

Исканията на ГЕРБ за моята оставка са спекулативни. Заварих здравеопазването по-разрушено от 2009 г. Тогава задълженията бяха 39 млн. лева, а за миналата година бяха 400 млн. лева, което означава, че за четири години нищо не е пипнато, посочи Андреева.

Здравното министерство вече е внесло в парламента пакет от мерки, с приемането на който ще започнат промените в здравеопазването, категорична е тя.

По думите й няма да се закриват болници, докато не бъде изградена новата мрежа от центрове за спешна помощ, докато не бъде въведена национална здравна карта и докато не влезе в сила задължителната акредитация на лечебните заведения.

До края на годината ще има 35 нови спешни центъра, като 16 от тях ще са общински. Те ще са свързани с 3 по-големи центъра, в които ще се изпращат хората в животозастрашаващо състояние, допълни Андреева.

По повод недоволството на лекарите от новата методика на заплащане на болниците Андреева подчерта, че бюджетът на Здравната каса трябва да е съобразен с новите реалности.

В същото време здравният министър изрази учудването си от това, че още отсега се говори за дефицит в бюджета на Касата, при положение, че разходването на бюджета ще бъде разгледано след първото полугодие.