OffNews.bg

Ако викнеш линейка за температура 37,5, някой сериозно болен ще остане без помощ

Адресите валят един след друг, всички казват едни и същи симптоми – висока температура, посиняват, задух. Когато линейката отиде на адреса, човекът е с температура 37,5 и няма задух. В същото време някой в наистина тежко състояние остава без помощ, разказа по bTV пресаташето на Центъра за спешна медицинска помощ Катя Сунгарска.

Тя обясни, че хората се страхуват и това блокира ресурса на спешната помощ на 90%.

"Тази "въртележка" е от доста време насам. Затова призовавам да се спазват мерките, те пазят собственото ни здраве. Ние сме в реална война, затова е сериозно да впрегнем всички ресурси. Нашият ресурс не стига от доста години и това е широко известно, в Спешна помощ има тежък кадрови дефицит", подчерта Сунгарска в коментар за включването на коли на МВР и таксита в превозването на болни.

Тя призна, че понякога линейките закъсняват с 6-7 часа и обясни, че след всеки COVID адрес екипът и линейката минават през дезинфекция. Обеззаразяването трае по 50-60 минути.

"В предното дежурство имахме 200 ковида и от тях - 16 хоспитализациии. За да се изпълнят само сигналите за болни с коронавирус, един екип трябва да отиде на 4-5 адреса и да влезе за не повече от 2 минути. Имаше стандарт, който казва, че екипът може да престои на адрес около 1 час, но това е невъзможно в момента. Когато се поеме пациент в тежко състояние, се взема второ мнение и от специалист от Координационния център, но леглата, които са налични са 1-2 и докато линейката стигне до лечебното заведение, вече са запълнени."

Сунгарска съобщи, че след срещата на здравния министър, шефа на ЦСМП и директорите на столични болници в събота са се "отворили" 100 легла и следващата смяна е работила по-спокойно. Тя обаче подчерта, че многопрофилните болници имат и други пациенти.

"Звучи ми абсурдно всичко, което се случва в обществото, не със системата. Колегите са на прага на изнемогата, нямат спиране 12 часа дори за глътка вода. Почти на всяко дежурство имаме заразени от екипите", каза Сунгарска и напомни, че носенето на маска може да ни предпази от COVID-19.