OffNews.bg

420 000 българки страдат от остеопороза. 1 от 3 жени над 50 г. преживява фрактура, вследствие на болестта

Една от три жени над 50 г. преживява фрактура, вследствие остеопороза. Болестта протича тихо до първото счупване. 420 000 жени са засегнати от заболяването у нас.

Това каза д-р Красимира Чемишанска, изпълнителен директор на Амджен България, при откриването на кампанията "Не се пречупвай", която ще информира за превенцията, диагностиката и лечението на заболяването.

Остеопорозата е хронично костно заболяване, което се характеризира с намалена костна плътност. В световен мащаб болестта засяга около 200 милиона жени, на всеки 3 секунди някой получава фрактура, вследствие на намалената костна плътност, каза д-р Чемишанска и подчерта, че една от най-честите грешки е прекъсването на лечението.

Да се грижим за костното си здраве призова лицето на инициативата - актрисата Марта Вачкова и прикани жените да се изследват, защото при ранното диагностициране болестта е лечима.

Ревматологът д-р Родина Несторова очерта рисковата група:

"Рискови фактори за остеопорозата са възрастта, полът - по-често се среща при жени над 50 г. в менопауза; родител с бедрена фрактура; тютюнопушене; алкохолизъм; ниско телесно тегло; хронични заболявания; лекарства; обездвижване. Тютюнопушенето увеличава с 29% риска от остеопороза и с 68% риска от фрактура на бедрената кост", подчерта д-р Несторова.

По думите ѝ остеопорозата може да няма симптоми до първата фрактура, когато се вижда и на обикновена рентгенова снимка.

Най-опасни са бедрените фрактури. Две трети от тях са при жените, а една трета – при мъжете. Смъртността от бедрени фрактури при представителите на мъжкия пол, обаче, е по-висока. Всяка четвърта жена (около 25%) и всеки трети мъж (около 35%) умират в рамките на една година, след като получат бедрена фрактура. Статистиката показва, че бедрените фрактури се нареждат на четвърто място след исхемична болест на сърцето, деменцията и рака на белия дроб. Рискът от счупване на бедрото при жените е по-висок от опасността от развитие на рак на гърдата, ендометриума и яйчниците взети заедно. 60% от пациентите с бедрена фактура остават до края на живота си в нужда от чужда помощ, а 20% - с тежка инвалидизация. Но има спасение. Това е ранната диагноза и ранното лечение“, каза още лекарката.

Ранната диагностика се осъществява с остеодензитометрия - неинвазвино изследване с минимално лъчево натоварване, посочи ревматологът и уточни, че хора, които не са диагностицирани със заболяването, би трябвало да се изследван на всеки 5 години, а вече установените - ежегодно.

Иван Димитров от федерация "Български пациентски форум" съобщи за проведено изследване за остеопороза в София и Пловдив. От 170 души - 60 са били диагностицирани със заболяването. Той подчерта, че голяма част от хората не знаят, че имат такова заболяване, а други смятат, че няма лечение за него.

Като част от информационната кампания е създадена платформата krehkikosti.bg, в която е публикувана информация за превенцията, симптомите, диагностиката и лечението на заболяването.