OffNews.bg

24 нови случая на COVID-19, 34 души са излекувани (видео)

24 са новите случаи на COVID-19 от последното денонощие. 10 души са приети в болница. Изследвани са 874 лица, активните области са 5. Това съобщи на брифинг на оперативния щаб главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

До момента потвърдените случаи у нас са 2 259, увеличението е с 1,1 %. Запазва се тенденцията за низходящо развитие на епидемията.

16 са новите случаи в София, 4 в Ямбол, 2 в Сливен, по 1 в Кюстендил и Пазарджик. 

299 пациенти са в болници, 36 от тях интубирани.

Няма новозаразени деца до 18 г., общият брой установени е 133.

242 са медиците с положителни проби до момента. Два са новите случаи - лекар от София и медицинска сестра от Ямбол.

Излекуваните от началото на епидемията са 646, вчера са изписани още 34 души - 18 амбулаторни в София, 1 във ВМА, 1 в Пирогов, 8 в Ямбол, 4 в Пловдив, по 1 в Сливен и Силистра.

Средната възраст на излекуваните е 47,9 г.

За денонощието починалите са двама - мъж на 79 г. в УМБАЛ "Св. Анна" и жена на 93 г. в болницата в Лом, от Дома за стари хора в Кула, която е била с ХОББ и хипертония.

Потвърджава се световната тенденция мъжкия пол да е по-засегнат - 73 от починалите са мъже, жените са 39.

Средната възраст е 66,5 г.

Определят се болници за лечение на COVID-19 в София

Решението е взето след среща на ръководителите на лечебни заведения в столицата, съобщи доц. Кунчев. Основният поток пациенти с коронавирус ще бъде приеман във ВМА, Пирогов, Александровска болница, УМБАЛ "Св. Анна", Инфекциозна болница и Белодробна болница. Останалите лечебни заведения ще се включат при нужда, като запазват ковид-отделенията си. 

Всички хора, които са отложили лечението си заради епидемичната обстановка, сега могат да го възстановят, безопасността им е гарантирана. Във всички цитирани болници ковид-отделенията са изолирани, достъпът е контролиран и другите звена могат да работят безопасно и да приемат пациенти, каза доц. Кунчев. 

Заразените медицински лица

Броят на заразените медицински лица у нас спрямо случаите по света е съпоставим. Инфектираните медици в Европа са средно 13 % като има големи вариации - в Германия са 6%, а в Ирландия са 29%, коментира главният здравен инспектор. Не може на 100% да се избегне този ефект, когато се обслужват подобни болни, дори при спазване на правилата, едва 30% от вътреболничните инфекции могат да бъдат предотвратени, каза Кунчев.

Прекалява се с мерките

Създадоха се много вълнения около прилагането на отделни мерки. В някои райони, в желанието си да бъдат активни и да се справят, местните власти се престарават, коментира Ангел Кунчев. Масовото затваряне на квартали не е ефективно, то създава страшно много организационни и хуманитарни проблеми за хората, вирусът продължава да циркулира в квартала и мерките не дават ефект, обясни той. По думите му много по-добре е да се работи на ниво фамилия, къща, район в квартала, за да се избегнат неприятности. Специалистът определи като "художествена самодейност без научна основа" пръскането на дезинфектанти с хеликоптер.

Сред най-успешните в Европа 

Огромната част от българите разбраха сериозността на проблема, затова сме сред трите най-успешни страни в Европа в борбата с COVID-19. Не мога да разбера хората, които при 4,8 млн. заразени в цял свят продължават да твърдят, че няма вирус. Цялата научна общност е обединила усилията за създаването на ваксина срещу коронавируса, у нас се организират протести срещу нещо, което още не е създадено, коментира Кунчев.

Той съобщи още, че от вчера се обсъжда премахването на мерките в региона, за да има свободно движение по границите. Днес ще се проведе среща на щаба и ресорните министри, на която ще се коментира отварянето на яслите и детските градини, каза още главният държавен здравен инспектор.