OffNews.bg

2 мита за COVID развенчани: Омикрон не е по-лек. Заразяването, не ваксинацията намалява потентността

Скорошни научни изследвания развенчават два мита за коронавируса: че вариантът Омикрон е по-лек и че отказът от ваксинация предпазва потентността.

Ранни данни от заболеваемостта с Омикрон във Великобритания показват, че вариантът не е по-лек от Делта, съобщава Ройтерс.

Изследователи от лондонския Импириъл колидж са сравнили 11 329 души с потвърдена или вероятна инфекция с Омикрон с близо 200 000, инфектирани с други варианти. 

Според доклад от проучването "няма доказателства, че Омикрон е по-малко тежък от Делта, съдейки и по пропорцията на далите позитивни тестове и докладвали симптоми, и по пропорцията на тези, които се нуждаят от болнично лечение.

Изследването показва още, че ефективността на две дози ваксина срещу симптоматично прекарване на Омикрон е едва 0-20%, но скача до 55-80% след бустерна доза. Вероятността от зараза с Омикрон е 5,4 пъти по-висока отколкото с Делта. Докато изследване сред медицински персонал при вариантите преди Омикрон е показало, че преболедуването предпазва 6 месеца от ново симптоматично заразяване в 85% от случаите, при Омикрон този процент може да е едва 19.

Потентност

Второ проучване показва, че качеството на спермата и количеството на сперматозоидите са влошени месеци наред след боледуване от COVID-19, допълва Ройтерс. Тя, сама по себе си, не е заразна. Повлиява се обаче подвижността на сперматозоидите. Изследване на 35 мъже месец след оздравяването им е показало, че при 60% от тях семенната течност е с намалена мобилност, а броят на сперматозоидите е намалял с 37%. 

Както бе съобщено в понеделник в научното издание Fertility and Sterility, проби от сперма са получени от 120 белгийски мъже на средна възраст 35 години, средно 52 дни след отшумяване на симптомите на COVID-19. Сред 51 мъже, изследвани между един и два месеца след възстановяването, 37% са имали намалена подвижност на сперматозоидите, а 29% - нисък брой сперматозоиди. Сред 34 мъже, които са предоставили проби от сперма поне два месеца след възстановяването, подвижността на сперматозоидите е била намалена при 28%, а броят на сперматозоидите е бил нисък при 6%. Тежестта на инфекцията с COVID-19 не е била свързана с характеристиките на спермата.

Изследователите обобщават, че времето за възстановяването ѝ е около 3 месеца, но това са предварителни данни, които подлежат на още проучвания. 

И двете изследвания все още не са минали независима научна оценка, уточнява Ройтерс.